Német érdemkeresztet kapott Dr. Fodor Tamás



Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A német-magyar kapcsolatokért hosszú évek óta tett érdemeinek elismeréseként a német szövetségi elnök a Németországi Szövetségi Köztársaság érdemrendjének érdemkereszt szalaggal kitüntetését adományozta Dr. Fodor Tamásnak, Sopron polgármesterének. A kitüntetést 2016. július 28-án Dr. Manfred Emmes követ adta át a Német Nagykövetségen.

160728_Fodor_3

Dr. Fodor Tamás, 2006 óta Sopron város polgármestere, évek óta azon tevékenykedik, hogy ébren tartsa a „Páneurópai Piknik“ emlékét, amelyet kihasználva 1989. augusztus 19-én közel 700 NDK-polgárnak sikerült átjutnia a magyar-osztrák határon, hogy onnan tovább utazzon az NSZK-ba.

Sopron város szülötteként Dr. Fodor Tamásnak személyes ügye is, hogy emlékezzünk erre az eseményre. 2009 óta az ő fővédnöksége alatt rendeznek évente megemlékezést, sőt az ő kezdeményezésére létesült egy emlékpark is a piknik helyszínén és szerveznek különböző programokat kifejezetten családok és fiatalok számára. Dr. Fodor Tamás vezetése alatt Sopron németek, magyarok és európaiak központi találkozóhelyévé vált.

Háttér:

1989 nyarán egyre több jel utalt arra, hogy a keletnémet rezsimre az összeomlás vár. Számos keletnémet állampolgár menekült az akkori NSZK varsói és prágai nagykövetségére, míg a budapesti nagykövetség előtt több száz keletnémet menekült várakozott arra, hogy kiutazhasson Nyugat-Németországba. Néhány nappal az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtt szórócédulák jelentek meg az utcákon, amelyben a „Páneurópai Piknikre“ hívták meg az embereket. Augusztus 19-én aztán valóban összegyűlt sok száz olyan német és magyar ember néhány km-re Soprontól, akik a nagyobb szabadság reményében jöttek ide. Megrohanták a még mindig őrizet alatt álló határkerítést és áttörtek a kapukon. És megtörtént, ami néhány héttel azelőtt még elképzelhetetlen lett volna: a határőrök nem nyúltak a fegyvereikhez. Szeptember 10-én Magyarország hivatalosan is bejelentette a határnyitást. A vasfüggöny leomlott. Az augusztus 19-i magyarországi eseményeket követően az európai rendszerváltást már senki sem tudta tovább feltartóztatni.

“Magyarországnak fontos szerepe volt ezekben a fejleményekben és ez az egyik oka annak, hogy ilyen szoros és jelentős az országaink közötti viszony. Mint annak idején, úgy most is összeköt bennünket egymással a szabadság és az igazságosság – társadalmaink legfontosabb eszményei – iránti vágy. Sopron ezért a német-magyar történelem egyik legdicsőbb fejezetének szimbóluma lett, hiszen itt kezdődött meg a vasfüggöny lebontása, letéve Németország és az addig megosztott Európa újraegyesítésének alapkövét.” – mondta köszöntőjében a követ.

Ajánlott hírek

BMI pályázati kiírás a „Közösségi kisbusz beszerzése” projekt támogatásáraBMI pályázati kiírás a „Közösségi kisbusz beszerzése” projekt támogatására



Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni? Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát A Német Szövetségi Köztársaság a Szövetségi Belügyminisztériumon keresztül az idei évben is támogatja a „Közösségi kisbusz beszerzése”