A rátkai általános iskolában is járt a vándorbatyu

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Szeptember 5-e idén rendkívüli nap volt az iskolásaink életében. Ezen a napon érkezett meg nagy örömünkre a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának vándorbatyuja iskolánkba.

dscf9068

Az iskolaévet egy projekttel kezdtük, melynek központi témája az elhurcolás volt. A második világháború utáni szörnyű események a mi községünket is érintették. Ehhez kapcsolódóan például minden év január 23-án szemtanúkat hívunk meg beszélgetésre.

Ezúttal a témát a gyerekekkel együtt, az itt maradtak szemszögéből kívántuk megvizsgálni. Egy nyolcadik osztályos diák kapta azt a feladatot, hogy dobszóval hívjon össze mindenkit a német nyelvi terembe, emlékezve a múltra, amikor a lakosokat felszólították, hogy számszerű összeírásra az iskola épületébe menjenek. Néhány gyermek rövid (nagyszülők/szülők/párok közti) párbeszédeket adtak elő.

dscf9089

Endrész György, iskolánk történelemtanára intenzíven kutatja ezt a témát. Az események bemutatásával, valamint érdekes dokumentumok és fényképek segítségével ismertette meg behatóbban a tanulókat a történésekkel. Stumpf József akkori életéről mesélt. Tizenegy évesen egyedül maradt otthon idős nagyapjával. Szüleit és fivérét elhurcolták, és kényszermunkásként három évig dolgoztak az egykori Szovjetunióban. A gyermekeket mélyen megérintették a hallottak.

A tanulók tovább foglalkoztak a témával, különböző feladatokat kaptak, melyeket a projekthét végéig kellett megoldaniuk. Ez a munka igen fontos számunkra, hiszen „múlt nélkül, nincsen jövő”.

Endrész Árpádné
igazgató

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo