Egy nemzetiség nézőpontjai




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A fényképek aktuális vagy éppen régi történeteket mesélnek el nekünk. Egy nemzetiség életében ezek a képek kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen ezek a kisebbség múltját, jelenét, ünnep- és mindennapjait örökítik meg és tárják elénk, valamint a következő generációk elé. A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár számára a Blickpunkt éppen ezért az egyik legfontosabb projekt, mivel magán a Képek versenyén, illetve a legszebb és legjobb képekből évente összeállított vándorkiállításon keresztül nemcsak a magyarországi német archívum gazdagodik, hanem a többségi társadalom számára is látható lesz, mily gazdag a Magyarországon élő nemzetiség kultúrája, illetve milyen sok embernek fontos még ma is a régi és újabb hagyományok ápolása.

imgp7646

Fülöp Jenő, Soltvadkert Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnökének meghívására első alkalommal nyílt Blickpunkt-vándorkiállítás a Bács-Kiskun megyei városban. A szeptember 6-i megnyitón Grund Lajos, a Zentrum irodavezetője mutatta be a fotóversenyt a megjelenteknek és mindenkit arra buzdított, hogy a következő megmérettetésen maguk is részt vegyenek. Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere köszöntőjében fontosnak nevezete az ősök nyelvének ismeretét és örömét fejezte ki, hogy a gyermekek ma már óvodáskorban elkezdhetik tanulni a német nyelvet. Ennek kapcsán méltatta a helyi oktatási intézmények és a német önkormányzat nyelvoktatásban vállalt szerepét.

imgp7687

A megnyitón a helyi evangélikus óvoda gyermekei, a német önkormányzat énekkara, Barna Sarolta és Albert József, valamint Kubas Panna működtek közre.

A kiállítás 2016. szeptember 20-ig tekinthető meg a helyi Művelődési Ház épületében.

Ajánlott hírek

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2013. évi pályázati kiírásaiAz Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2013. évi pályázati kiírásai



2012. december 3-án jelentek meg az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő pályázatai nemzetiségi civil szervezeteknek ill. nemzetiségi kulturális rendezvények megvalósítására. További információk: http://www.emet.gov.hu/egyhazi-nemzetisegi-tamogatasok-igazgatosaga/nemzetisegi-tamogatasok/emberi-eroforrasok