Életre kelt szavak a Magyarországi Németek Házában

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

„Olyan nyíltszívűen beszélt velem, ahogy csak egy vadidegennel lehet” – hangzik el Diana Feuerbach „Die Reise des Guy Nicholas Green” (Guy Nicholas Green utazása) című könyvében. Így történt, még ha nem is vadidegenekkel, a Magyarországi Németek Házában szeptember 14-én is, mikor az írónő a műveiből olvasott fel.

imgp7766

Diana Feuerbach Stollbergben, egy német érchegységi kisvárosban született, és Chemnizben nőtt fel. Családja mégis másnak érzete magát az NDK egységes társadalmában, ugyanis nagyszülei a Tolna megyei Diósberényből származtak, 1948-ban telepítették ki őket Szászországba. Ennek ellenére szoros kapcsolatot tartottak Magyarországgal és a magyar rokonokkal. Így került arra is sor, hogy Diana Feuerbach a Pécs Writers Program keretében egy hónapot töltött el Pécsen 2011-ben. Itt értette meg először igazán, mit is jelent számára a családjának története.

imgp7831

Benyomásait és tapasztalatait az „Üdvözöljük!” című úti beszámolóban örökítette meg, amit ezen az estén felolvasott. Az már odautazással kezdve vezette a közönséget Pécsre, többek között a Lenau Ház udvarán álló szoborhoz, ami mély emlékeket ébresztett benne, egy kis vendéglőbe, ahol szembesült a magyar mentalitással, a zsinagógába, ami helyszíne volt egy különös történetnek egy túl idős és túl tolakodó úrral, és a nagyszülei régi házához Diósberénybe, ahol egy kutya olyan szívélyesen fogadta, mintha rajta keresztül köszöntötték volna őt az ősei. Az elbeszélés bővelkedik családi történetekben, visszaemlékezésekben, elszórtan magyar szavak és mondatok is találhatóak benne. Egyszerre nyújt humoros és megható szórakozást minden olvasónak.

imgp7794

A szerzőnő felolvasott a „Die Reise des Guy Nicholas Green” című regényéből is, így is bizonyítva munkásságának sokszínűségét. Ez a mű az ukrajnai házassági turizmusról szól. A világ minden részéről utaznak férfiak az országba, miután az interneten megtalálták a tökéletes nőt, és nem tudják, hogy áldozatául estek egy nagy, de leginkább hamis üzletnek. A történet a szerzőnő tapasztalatain alapszik, amiket Odesszában, egy ukrajnai városban a Fekete-tenger partján szerzett. Bár ez a jelenség nagyon érdekelte a közönséget, a társalgás mégis mindig visszatért az „Üdvözöljük!” témájához.

Az este végére egy hosszú és kötetlen, személyes emlékekkel és élményekkel teli beszélgetés kerekedett ki, ami folyamán a másik oldal, a Magyarországon maradottak vagy épp az elüldözöttek szemszögét is megvitatták jelenlevők.

Horváth Aliz

EMMI EMET logók

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo