Kiegyensúlyozott gazdálkodás, következetes fejlődés

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Közgyűlés előtt számoltak be közelmúltbéli eredményeikről
az országos német önkormányzat intézményei

Az identitást megalapozó tényezők, így az anyanyelv, az oktatás és a hagyományok saját intézményekben való fejlesztése – ez a kulturális autonómia. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata minden törekvésével e célt kívánja elérni. A szervezet közgyűlése a szeptember 17-i ülésén az elmúlt időszak ez irányú lépéseit értékelte, valamint jóváhagyta a közeljövőre tartogatott terveket is. A cél az, hogy az MNOÖ stabil gazdálkodással, intézményei következetes fejlesztésével is hozzájáruljon a hazai németség megerősödéséhez.

vollversammlung_1

Az országos német önkormányzat 2016 első félévében is megfontoltan és rendeltetésszerűen gazdálkodott – erről ad számot a közgyűlés elé benyújtott pénzügyi beszámoló. Az említett időszakra fontos, a német és magyar kormány támogatásával megvalósult beruházások jutottak: a Szekszárdon működő Magyarországi Német Színház (DBU) teljes körű rekonstrukciója közben a városlődi „Iglauer Park” ifjúsági tábor korszerűsítésének tervezése is zajlik. Heinek Ottó MNOÖ-elnök az országos önkormányzat tulajdonában, illetve fenntartásában lévő további intézmények felújításáról is tájékoztatta a közgyűlést: aszerint hamarosan renoválási munkálatok kezdődhetnek a fővárosi Német Nemzetiségi Gimnázium kollégiumépületében, majd bővülhet a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja is.

vollversammlung_2

Az átépítési munkálatok ellenére is kiemelkedően jó évadot zárt a DBU – erről a színház igazgatónője, Frank Ildikó számolt be a közgyűlésnek. Hazánk egyetlen professzionális német teátruma az említett szezonban mind az előadások, mind pedig a nézők számát tekintve jelentős növekedést könyvelhetett el, mégpedig a szerte az országba szervezett tájelőadások révén. Az immár felújított színház társulata jelenleg az első premierre készül: még szeptemberben színre viszik Lessing: Bölcs Náthán című művét. A választás azért erre a klasszikus drámai költeményre esett, mert 22 esztendeje, amikor a teátrum a tolnai főváros e patinás épületébe költözött, ugyanezt a művet láthatta először a közönség.

die_renovierte_dbu

Az országos német önkormányzat minden további intézménye is megbízhatóan működik – hangzott el az ülésen. A Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ például arról számolt be, hogy az utóbbi időben fokozott érdeklődést tapasztalnak a német nemzetiségi tartalmak iránt, mind a világhálón, mind pedig a különféle rendezvényeken és versenyeken. Az MNOÖ oktatási intézményeiben – így a pécsi Koch Valéria Oktatási Központban, a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnáziumban, a fővárosi Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégiumban, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában, valamint a győri Audi Hungária Iskolában – nyugodt körülmények közt folyik a oktató-nevelő munka. Nagy hangsúlyt fektetnek az innovatív oktatási módszerek és eszközök használtára, a lehető legjobb intézményi felszereltségre, a sokrétű iskolai és iskolán kívüli programkínálatra, de legfőképp a német nemzetiségi tartalmak átadására.

Ritter Imre az Országgyűlés Nemzetiségi Bizottsága által a nemzetiségeknek kialkudott állami támogatásokról számolt be. A szószóló szerint négy hazai német oktatási intézmény összesen 87 millió forintból történő felújítása mellett várhatóan 50 milliót arra szán a kormány, hogy a budaörsi német nemzetiségi múzeumban az elűzetéssel kapcsolatos állandó kiállítás, egy felújított budajenői magtárépületben pedig a magyarországi németek zarándoklatait bemutató tárlat nyíljon.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo