Tanévnyitó az MNÁMK-ban

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Kormányzati támogatással újabb német nemzetiségi
intézmények újulhatnak meg

A támogatások bővülését jelentette be a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának tanévnyitóján Soltész Miklós. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a bajai oktatási központban tartott tanévnyitón adott hírt a kormányzati döntésről, amely szerint még az idén jelentős többlettámogatással számolhatnak a nemzetiségi önkormányzatok. 28 millió forint felújítási támogatásban részesül a Véméndi Német Nemzetiségi Önkormányzat által fenntartott óvoda, 20 milliót kap a szintén a német önkormányzat fenntartásában lévő mecseknádasdi Schlossgarten Óvoda és Bölcsőde. 14 millió forintot fordíthat az országos német önkormányzat az általa működtetett pesterzsébeti Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium kollégiumépületének felújítására. A bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja bővítéséhez 2017-ben 25 millió forint támogatást ad a minisztérium.

UBZ_MNAMK_1

Soltész Miklós beszámolt továbbá a német nemzetiségi intézményeknek – így a hamarosan újranyitó szekszárdi Magyarországi Német Színháznak, valamint a városlődi Iglauer Park ifjúsági tábornak – eddig nyújtott felújítási támogatásokról. Az államtitkár kiemelte: hazánk második legnagyobb nemzetisége amiatt is juthat ilyen jelentős anyagi hozzájáruláshoz, mert a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott, összesen 74 intézmény közül 45-öt a német nemzetiség működtet.

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke beszédében kiemelte, hogy a bajai MNÁMK nem csak a legnagyobb, de az egyik legszínvonalasabban is működő német nemzetiségi intézmény, amely meghatározó szerepet játszik az értelmiségi utánpótlás nevelésében. Szellemiségét jól tükrözi, hogy rendezvényein négy – a magyar, a német, a magyarországi német és az európai – himnusz hangzik el, jelezve azt a sokféle kötődést, amivel az ide járó fiatalok találkoznak, és amelyet tanulmányaik során magukévá tesznek. Ez azt üzeni a világnak, hogy lehet egyszerre erős kötődésünk a hazánkhoz, az anyaországunkhoz, a saját nemzetiségi közösségünkhöz és ahhoz a sokszínű kontinenshez, amelyen élünk.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo