Egy kiemelkedő személyiségre emlékeztek

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Manninger Miklós tiszteletére 2016. október 15-én emléktáblát avattak a Pannónia Általános Iskolában. Mindenkihez volt egy kedves szava és neki köszönhetően minden osztály, amelyet tanított, olyan volt akár egy kisebb tánccsoport, ezekkel a gondolatokkal emlékezett Katonáné Mayer Katalin, a Budapest XIII. kerületi Német Önkormányzat elnöke a két évvel ezelőtt elhunyt koreográfusra és táncpedagógusra.

imgp8775

Varsányiné Salgó Julianna, az iskola korábbi igazgatója bevezette a megjelenteket az oktatási intézmény és az ismert magyarországi német táncpedagógus közös történetébe, mely 20 évvel ezelőtt vette kezdetét. Az 1996/1997-es tanévben indult el a német nemzetiségi oktatás és Manninger Miklós volt a megalapítója a nemzetiségi táncoktatásnak. Vezetésével az iskolások számos nemzetiségi és néptáncos találkozón vettek részt az évek során, felléptek többek között Szigetújfalun és Alsógallán is. Nem tett különbséget tehetséges és kevésbé tehetséges táncos között, azt vallotta ugyanis, ha valaki egész évben készült, az hadd lépjen fel.

Az emléktábla ünnepélyes felavatása után a rendezvény a gyerekek terményünnepi programjával folytatódott a tornateremben. A hagyományos iskolai programot idén teljes egészében az ismert és kedvelt táncpedagógus emlékének szentelték, és ez egyben a Manninger Miklós Táncművészeti Alapítvány által életre hívott néptáncfesztivál harmadik állomása is volt. Ez a kezdeményezés méltó emléket kíván állítani a koreográfusnak és lehetőséget adni a tánccsoportoknak, hogy tudásukat szélesebb körben is bemutathassák.

imgp8923

Katonáné Mayer Katalin szerint ez, és a hozzá hasonló rendezvények hozzájárulnak az identitás ápolásához, illetve tanúskodnak az iskola és a német önkormányzat közötti példás együttműködésről.

A nemzetiségi önkormányzat egyik legfontosabb feladata a tehetséges diákok támogatása: tanulmányi eredményeik és nyelvtudásuk elismeréseként, valamint a nemzetiségi hagyományápolás terén elért érdemeikért nyolcadikos Pannónia-iskolásokat tüntetnek ki. Az először öt éve kiosztott kitüntetésben idén Dénes András Szilveszter részesült, aki az iskola számos rendezvényen – mint ahogyan ezen is – zenei közreműködőként vett részt, valamint helyi, regionális és országos szintű szavalóversenyeken is bizonyította tehetségét. Az elismerés egy éven keresztül havi 5.000 forintos ösztöndíjjal jár.

Grund Lajos

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo