Népviseleti babák, falvédők, hímzések…

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A baranyai Geresdlak kincseiből nyílt időszaki kiállítás szeptember 30-án Orosházán. Dr. Formann István, a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat második elnöke méltatta a geresdlakiak áldozatos munkáját. Hiszen joggal nevezik a településüket a kiállítások falujának is. A különböző tárlatokon a magyarországi németek kultúráját, hagyományait és tárgyi hagyatékát mutatják be az érdeklődőknek.

oroshaza-1

A kiállítást Ambach Mónika, a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár igazgatója nyitotta meg és mutatta be a kiállított tárgyakat. A látogatók megcsodálhatják a babavarró kör népviseletbe öltöztetett babáit. Ezeket olyan asszonyok készítik, akiknek a magyarországi német tradíciók az életük részét képezik. A Geresdlakon látható Babaház elnevezésű kiállítás 2014-ben a Nemzeti Művelődési Intézet Pro Cultura Minoritatum Hungariae díját is elnyerte.

oroshaza-8

Ízelítőt kapnak a vendégek a hagyományos ágytakarókból, amik Geresdlakon szintén megtöltenek egy önálló kiállítóteret. A népviselet fontos tartozéka volt a kendő, a fej- illetve vállkendő. Különbözőeket viseltek az asszonyok hétköznap és ünnepnapokon, ezekből is látható jó néhány most a Békés megyei városban, továbbá kiemelt helyet kaptak hímzett falvédők és kendők is, de megtekinthetők hordozókendők és pólyák is. Geresdlak híres a 2012 óta látogatható mézeskalács kiállításáról is, amiből szintén látható néhány darab.

oroshaza-6

A kiállítást megnyitó műsort a helyi általános iskola német tánccsoportja német néptáncokkal, az énekesek pedig népdalokkal színesítették. Schulteisz Balázs, Geresdlak Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke pedig minden érdeklődőt szeretettel invitált a baranyai községbe az október 8-án, 10. alkalommal megrendezésre kerülő Gőzgombóc Fesztiválra.

A népviseleti babák, falvédők, hímzések és sok más szépség október 20-ig látható az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeumban.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo