Jól sikerült jubileumi fesztivál Szomódon

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az egy évtizede működő Szomódi Német Nemzetiségi Önkormányzat tizedik alkalommal rendezte meg az őszi zenei fesztivált november 12-13-án.

Szorgos szomódi asszonyok szombat délelőtt túrós, almás, meggyes, diós és cseresznyés rétest nyújtottak, majd azokat kemencében sütötték meg. Délután egy órakor Waldmann-né Baudentisztl Éva, a Komárom-Esztergom megyei és Búzer András, a helyi német önkormányzat elnöke nyitották meg a fesztivált. Utána következtek a megyei német gyerektáncosok.

img_4739

Nagyon vártuk  a sváb lagzit, hiszen ilyen még Szomódon nem volt. A nagynyárádi csoport gazdag koreográfiával, kitűnő hangulatban és gyönyörű ruhákban adta elő a sváb lakodalmast. A végére a násznép mellett a helyi nézők is táncra perdültek és egy valódi lakodalomban érezhették magukat.

Ezt követte a viseletbemutató. Komárom-Esztergom, Tolna, Baranya, Pest, és Győr-Moson-Sopron megyékből érkeztek a hagyományőrző ünnepi (húsvéti, pünkösdi stb.) és hétköznapi viseletbe öltözött fellépők, felidézve az 1800-as évek hangulatát. A viseletekből később kiadvány készül. Közben a Művelődési Házban az Aranykezű Szomódiak mellett Tolna megyei és kapuvári babakiállítást láthattak az érdeklődők.

Kórustalálkozó is színesítette a programot, majd a helyi borosgazdák borkóstolójával kezdődött a bál, ahol a Die Lausbuben, az UnterRock Zenekar és a leányvári táncosok léptek fel.

Vasárnap 14  órakor német nyelvű misével folytatódott a program. A templomból zenés menettel vonultunk a zsúfolásig megtelt rendezvénysátorhoz, ahol Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke mondott köszöntőt. Utána az UnterRock Zenekar, a Heimattöne Kapelle, a Die Lausbuben, a Johann’s Kapelle és a házigazda Szomódi Fúvószenekar zenéjére táncolhatott idős és fiatal. Közben a helybeli lányok-asszonyok a süteményfesztiválra hozott süteményeiket kínálták.

Jól sikerült a tíz éves jubileum ahol az ének-, a tánc-, a zene-, a viselet-, a vallási és az ételhagyományokból is ízelítőt kaphattak a Szomódra látogatók.

Szomódi Német Nemzetiségi Önkormányzat

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo