Megemlékezés a pécsi katonatemetőben

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület és a Pécsi Német Önkormányzat november 2-án immár 25. alkalommal rendezte meg a közös megemlékezését a pécsi német-magyar katonatemetőben.

A Pécsi Köztemetőben levő 2. világháborús magyar-német katonatemető avatása negyed évszázada, 1991. június 7-8-án történt, melyen a hazai kormány, az országos, a pécsi városi és baranyai szervezeteken kívül több nemzet képviselői és a hozzátartozók vettek részt. A H/E parcellában a Baranya és Tolna megyéből exhumált 79 magyar, 205 német, 7 horvát katona és három 1956-os áldozat nyugszik.

dscf9879

Az exhumálásokat, a katonatemető kialakítását a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség finanszírozta, és az ápolását ma is finanszírozza. A karbantartást az alapítás után a Baranya Megyei Temetkezési Vállalat, ma a Pécsi Köztemető apparátusa végzi.

Az exhumálások szervezése, a katonatemető tervezése és kivitelezése, az első emlékünnepségek előkészítésének koordinátora Árvai András pécsi mérnök, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség akkori magyarországi képviselője volt. A Honvédelmi Minisztérium Hadisírgondozó Iroda vezetője, Erdős László ezredes szervezte a nemzetközi színvonalú méltó avatást 1991-ben. Az emlékbeszédet Hans Otto Weber, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség akkori elnöke mondta.

A pécsi Lenau Egyesület évente a halottak napján 16 órára szervezi a koszorúzással egybekötött emlékünnepséget a nagyárpádi Ritter-fúvószenekar közreműködésével. A katonai díszőrséget korábban a Tüzér laktanya és a Határőrség katonái biztosították Lovász József ezredes vezetésével, ma a Mecsekszabolcsi Honvéd Hagyományőrző Egyesület fiataljai állják Tóth János vezérletével.

Az evangélikus, a református és a római katolikus egyházak imáit az emlékbeszéd követte, melyet az Európai Népcsoportok Föderális Uniójának (FUEN) Német Kisebbségi Munkacsoportjának egykori vezetője, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának képviselője, Dr. Koloman Brenner tartotta. „Ma, a gyásznapon egy mintaszerű együttműködéssel létrejött, a német-magyar katonák számára kialakított emlékhely előtt állunk. Tisztelettel, gyászolva emlékezünk az elesett katonákra, a háború áldozataira. Az emlékezés fontos, de az emlékezés önmagában nem lehet az egyetlen, ami a 60 millió halottat hozó második világháború kapcsán eszünkbe juthat (…) Naivak lennénk, ha azt hinnénk, hogy az emberek ma máshogy reagálnának hasonló szituációkban. Ezért is fontos megemlékeznünk a halottakra, akik a sorsukkal az újabb generációk számára utat mutathatnak.” – Brenner. (A teljes emlékbeszéd az alábbi linken érhető el >>>)

Koszorú került elhelyezésre a Német Nagykövetség, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség, az Osztrák Feketekereszt, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és számos pécsi és baranyai szervezet nevében.

Szeitz István

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo