Népes csapat a német közösségért

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Háromnapos ülésen tárgyalták a magyarországi németek érdekében
esedékes feladatokat

A cél az, hogy nyugodt körülmények közt beszélgethessünk, kicserélhessük a tapasztalatainkat, bővítsük az ismereteinket – így foglalta össze a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Heinek Ottó, hogy miért van szükség az évenként megtartott háromnapos kihelyezett ülésre. Az idén a november 18-20-i alkalmon a Koch Valéria Iskolaközpontban az MNOÖ közgyűlési tagjai, a megyei német nemzetiségi önkormányzatok és a legnagyobb civil szervezetek vezetői, valamint az önkormányzat hivatalának és intézményeinek vezető munkatársai vettek részt. A rendes közgyűlés mellett előadások és egy véméndi látogatás gazdagították a programot.

1-1

Az első prezentációban Tikovits Frigyes arra világított rá, hogy vége azoknak az időknek, amikor csak személyesen tekinthettünk meg egy-egy kiállítást, hiszen manapság egyre elterjedtebb, hogy a tárlat anyaga interneten is megtekinthető. Az országos német önkormányzat azért kérte fel előadásra a múzeumi szakembert, hogy népszerűsítse a múzeum digitár nevet viselő projektet. Az MNOÖ azt szeretné elérni, hogy a sokoldalú – például az iskolai népismeret órákon való – hasznosítás érdekében minél több német nemzetiségi gyűjtemény anyaga kerüljön fel a világhálóra.

A Német Szövetségi Köztársaság kárpótlást ad kényszermunkára hurcolt németeknek. Az igény benyújtásával kapcsolatos részleteket az MNOÖ hivatalának vezetője ismertette a tanácskozás résztvevőivel. Dr. Gutai Hajnalka elmondta: a német szakemberekkel folyamatosan egyeztetnek a kérvényezés részleteiről, annak érdekében, hogy lehetőség szerint minden jogosult megkaphassa az egyszeri 2500 eurós juttatást. Az érintettek az országos német önkormányzat regionális irodáihoz fordulhatnak segítségért.

A háromnapos tanácskozás ideje alatt idén utoljára ülésezett az MNOÖ közgyűlése. A testület elfogadta a 2017. évi költségvetést. Aszerint jövőre négy kiemelt beruházás várható: a tervek szerint megújul a veszprémi Német Ház, folytatódik a városlődi Iglauer Park ifjúsági tábor felújítása, kibővül és korszerűbbé válik a Koch Valéria Iskolaközpont egyik épületszárnya, és a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium kollégiumának felújításra szoruló pinceszintjét is rendbe teszik.

2-2

A közgyűlés több kultúrával kapcsolatos indítványt is tárgyalt: Ritter Imre parlamenti szószóló kezdeményezésére elvi támogatásáról biztosította azt az elképzelést, hogy egy felújítandó budajenői magtárépületben állandó kiállítás nyíljon, amely hazai és Közép-Kelet-Európa nemzetiségek zarándoklatait és kegyhelyeit mutatja be. Budaörsre egy a magyarországi németek elhurcolását és elűzetését ismertető állandó tárlatot terveznek. – Az országos német önkormányzat az áldozatok és a jövő nemzedékek iránti erkölcsi kötelességének érzi, hogy amennyiben sikerül megvalósítani a történeti tárlatot, annak működtetésében is közreműködjön – fogalmazott Heinek Ottó.

A tanácskozáson az MNOÖ jövő évi országos gálájával kapcsolatos részletek is tisztázódtak. A közgyűlés zárt ülésen tárgyalta meg, hogy ezúttal kiket tüntetnek ki az úgynevezett Arany Dísztűvel. A magyarországi németek legmagasabb elismerését 2017. január 8-án Budapesten, a Kongresszusi Központban adják át.

A közgyűlés fontos oktatási ügyeket is megvitatott. A jövő tanévtől nyelvi előkészítő osztály indulhat kilencedikesek számára az MNOÖ pécsi oktatási központjában. A cél az, hogy a nyelvoktató iskolákból érkező tanulókat sikeresen felkészítsék a német nemzetiségi kéttannyelvű gimnáziumi oktatásra. Zöld utat engedett emellett a közgyűlés a települési német önkormányzatok fenntartásában működő iskolák palettája bővítésének is: a 2017/2018-as tanévtől a Grassalkovich Antal Általános Iskola a Soroksári Német Nemzetiségi Önkormányzat fenntartásába kerülhet. A közgyűlés támogatta továbbá, hogy Újhartyánban egy kétnyelvű német nemzetiségi szakgimnázium jöjjön létre.

Az oktatási intézmények átvételének kérdése egyébként a háromnapos tanácskozás kulcsfontosságú témája volt. Az MNOÖ szakmai segítséget nyújt az érintetteknek. Előadásában Sax Ibolya oktatási referens az elmúlt esztendő tapasztalatait foglalta össze, míg dr. Buzál Attila jogász az ezzel kapcsolatos aktuális jogszabályi változásokról beszélt. 2016-ban is több német nemzetiségi önkormányzat érdeklődik az intézményátvétel iránt: jelenleg országszerte 21 általános iskola és 22 óvoda működik német önkormányzat fenntartásában, miközben további testületek a következő tanévtől szándékoznak óvoda, illetve iskolafenntartóvá válni.

A kihelyezett ülés résztvevői szombaton délután a Véménd községben folyó közösségépítő és hagyományőrző munkával ismerkedtek, és a falu lakóival együtt köszöntötték a 30 éves jubileumát ünneplő Véméndi Fúvószenekart. A zenekar esti koncertje előtt került sor a község német nemzetiségi önkormányzata által a Németországi Szövetségi Belügyminisztérium pályázatán nyert kisbusz ünnepélyes átadására.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo