„Édes Gyönk“

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Kisvárosuk mézeskalács mását építették meg a tolnai németek

Három templom, egy művelődési ház, valamint számos lakó- és présház – lehetne ez egy szokványos kisváros is, ám egyetlen jelentős különlegessége feltétlenül akad: az „Édes Gyönk” ehető. A mézeskalács-városka sok lisztből, mézből és cukormázból, rengeteg odaadással és együttműködéssel épült meg. Az installációban látható kedves kis jelenetek sok mindenről mesélnek, de legfőképp a közös identitás és a hagyományok tiszteletéről és ápolásáról.

lebkuchenausstellung

November vége óta mintegy félszász mézeskalács-házikóból álló tárlat látható a Tolna megyei Gyönk evangélikus templomában: három, csaknem 80 cm magas templom – a helyi evangélikus, katolikus és református istenháza hű mása –, egy piactér a városközpontban, takaros házikók, körülöttük helyenként letűnt korokból vett életképekkel. A hófedte utcák arról árulkodnak, hogy közeleg a karácsony.

ausstellungseroffnung

– A mézeskalács-településünket Édes Gyönknek hívjuk, idősek és fiatalok közösen készítették. Mi ekképp hangolódtunk az adventre – meséli Kemler Imréné ötletgazda, a helyi német nemzetiségi egyesület elnöke. – Immár ötödszörre építjük fel a városunkat mézeskalácsból. Minden alkalommal az volt a célunk, hogy minél többeket vonjunk be a közös alkotásba. Adományokból gyűjtöttük össze a sütéshez szükséges alapanyagokat, amelyeket azután szétosztottunk az akcióban részt vevők között. Az asszonyok odahaza falakat, tetőket és kerítéseket sütöttek, majd a gyerekekkel közösen díszítettük a házikókat.

verzieren

Újdonság volt ezúttal, hogy az alkotás folyamatába a környező településeket is meghívták, és így a tőlük kapott mézeskalács-címerek is a kiállítást gazdagítják.

S ha mindez netán kevésnek tűnne, van a templom karácsonyi dekorációjának még egy érdekes eleme: egy helyben gyűjtött régi fej-, illetve vállkendőből, valamint egy asztalterítőből álló 130 darabos kollekció. A terítőt régóta féltve őrzi egy helyi család, ugyanis különleges a története. Egykori tulajdonosait, egy gyönki német család tagjait 1948-ban elűzték hazájukból, és ezt a terítőt magukkal vitték Németországba, ám az 1980-as években visszakerült Gyönkre, ahol a történetével együtt még ma is méltóképp vigyáznak rá.

lebkuchen-_und_tucherausstellung

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata szívesen hívja fel a figyelmet az efféle példaértékű akciókra. – Igazán megható kezdeményezés – véli Heinek Ottó elnök. – Ebben a kis kiállításban egyszerre jelenik meg az a sokféle identitás, ami a közösségünk sajátja: a szülőföld, a szűkebb pátria szeretete, az összefogás, az összetartozás erősítése, a kötődés a keresztény hithez és a hagyományokhoz.

A gyönki evangélikus templomban november 27-én ünnepélyes keretek között megnyitott kiállítás december 11-ig, naponta 14 és 17 óra között várja a látogatókat.

További részletek >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo