Két magyarországi német a Nemzetiségekért díj kitüntetettjei között




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A miniszterelnök idén két magyarországi németet – egy magánszemélyt és egy alapítványt – is kitüntetett a Nemzetiségekért díjjal. A Magyarországi Német Néptánchagyományok Ápolása Alapítvány már huszonhat éve őrzi a németek tánchagyományait, valamint tart továbbképzéseket tanároknak. Fesztivált és tábort is szervez évről évre. Mindeddig 23 CD-n örökítette meg a nemzetiség népi és egyházi zenéjét.  A német népviseleteket bemutató Trachtenbuch már a harmadik kiadásnál tart. Kezdetben Szende Béla volt az alapítvány elnöke, jelenleg Englenderné Hock Ibolya tölti be ezt a pozíciót. A díjat az alapítvány motorja, lelke, Heil Helmut vette át.

ausgezeichnete2016

Bauer Andrásné (sz. Moór Mária) német nemzetiségi hagyományőrzőként több mint száz sváb népdalt gyűjtött össze, amelyeket CD-felvételek őriznek. Színdarabokat tanított gyermekeknek Sombereken, majd Kaposváron, ahol ma is aktív szereplője a német közéletnek. Bauer Andrásnét korábban már a Lenau-díjjal és a Magyarországi Németségért Arany Dísztűvel is kitüntették.

A díjakat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át december 19-én a Vigadóban. A műsorban közreműködött két kiváló magyarországi német előadó, Holczinger Sandra (ének) és Molnár Mariann (harmonika) is.

Ajánlott hírek