Vándorbatyu a Tamási Áron német nemzetiségi iskolában

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A vándorbatyu a Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban
Iskolai beszámoló

A vándorbatyu december 5-én megérkezett a Budapest XII. kerületi Tamási Áron német nemzetiségi gimnáziumba is. A projektnapon a baji Szt. István Német Nemzetiségi Általános Iskola küldöttsége (Waldmannné Baudentisztl Éva tanárnő, Ruttner Csaba igazgató és Izing Jenő, a német önkormányzat elnöke) adta át a batyut iskolánknak.

32

A gimnázium nemzetiségi osztályai már egy héttel a batyu fogadása előtt készültek, népismeret órákon a kitelepítésről és a batyu készítéséről szóló dokumentumfilmeket néztek meg. A projektnapon meghívott tiszteletbeli vendégek is részt vettek. A kortanúk – Herein Gyuláné Mayer Ica néni Budakesziről, Milbich Jánosné Tallér Marika néni Solymárról, Luncz Ottokárné Ringler Magdi néni Budaörsről és Müller-Schieferer Ágnes Békásmegyerről – rendhagyó történelemórákon elevenítették fel emlékeiket, személyes élményeiket diákjainknak. Őket elkísérték iskolánkba a települések német önkormányzatainak elnökei, rokonok és ismerősök is.

7

A batyu fogadási ünnepségét az iskola tornatermében 13 órakor Meskó Gyula igazgatóhelyettes nyitotta meg a nemzetiségi osztályok diákjai, a meghívott vendégek előtt. A magyarországi németek himnuszának elhangzása után németül és magyarul köszöntött minden jelenlévőt. Majd kitért arra, hogy az esemény milyen máig ható traumát és tragédiát jelentett a svábság életében. Az ünnepségen a diákjaink versekkel és népdalokkal emlékeztek a kitelepítés sorscsapására. A csúcspontot a batyu kibontása jelentette, amikor mindenki megpillanthatta, miket rejt a csomag.

16

Az ünnepségen a kerületi svábhegyi Jókai Mór Német Nemzetiségi Általános Iskola 8. osztályosai is részt vettek. A projekt keretében az iskola aulájában egy plakátkiállítás és egy helytörténeti kiállítás – eredeti használati tárgyakkal és viseletekkel berendezett konyhainstalláció – is megnyílt.

1

A batyu egy hétig maradt iskolánkban, mialatt a diákok és tanáraik az emlékezésnek időt szentelve megnézhették a kiállítást. A batyut december 12-én vitte küldöttségünk a következő állomására, a Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskolába.

Projektbeszámoló képekben >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2018 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo