A Lágerjárat Budaörsre érkezik

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre (Német Kör), az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége, Egyesület (ÉMNÖSZ), Budaörs Város Önkormányzata, Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Jakob Bleyer Heimatmuseum szeretettel várja az érdeklődőket a Lágerjárat – Utazó Vagonkiállítás budaörsi állomásán, a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének megemlékezésén 2017. január 18-án, 14 órakor.

lágerjárat-logo-nagy

Magyarország Kormánya a 2015. évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, melyet 2017. február 25-ig meghosszabbított.

A Lágerjárat kiállítás a fővárosi bemutatást követően, olyan magyarországi vasútállomásokon állt meg, amelyekről – 1944 végén és 1945 elején – deportálások indultak a Szovjetunióba. Az országot beutazó vagonkiállítás célja, hogy megismertesse a közönséggel, és elsősorban a fiatalsággal, ezt az eddig méltatlanul elhallgatott történelmi tényt. A vagonban ismeretátadó, oktató programra is lehetőség nyílik, helyszíni tárlatvezetés és rendhagyó történelemóra keretében (előzetes bejelentkezés: 0623/445-048 – emnosz@emnosz.hu).

lagerjarat

A magyarországi németeket érintő elhurcolásokat 1946. január 19-én az itt Budaörsön megkezdett elűzetések követték 1948-ig.

A szervezők a rendezvényre ingyenes buszjáratot indítanak Budaörs Clementis utca – Budaörs vasútállomás (Raktár u. a Tesco mögött) útvonalon. A Clementis utcából 13.15-kor, ill. 13.45-kor indul egy-egy járat a vasútállomásra, ill. a megemlékezést követően visszaszállítja az utasokat a vasútállomásról a Clementis utcába. A megemlékezést követően a Jakob Bleyer Heimatmuseum forró teával és pogácsával várja a résztvevőket, amely az EMET támogatásával valósult meg.

Lagerjarat_budaors_plakat (1)

Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata a fenti megemlékezés mellett 2017. január 22. vasárnap a német nyelvű szentmise után a Szt. Vince Óvoda (Szabadság út 18.) falán lévő emléktáblánál is koszorút helyez el a budaörsi német nemzetiségi elűzöttek emlékére.

A kiállítás január 18. és február 25. között tekinthető meg.

A Szervezők

További információ
Szeltnerné Winhardt Ildikó – ÉMNÖSZ
Tel.: 0623/445-048
Mobil: +36/30-86-26-831
E-mail: emnosz@emnosz.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo