A málenkij robot diákszemmel

Forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum
Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Pályázati felhívás középiskolás diákok számára

A Kecskeméti Katona József Múzeum „A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunká- sok emlékéve” alkalmából pályázatot hirdet a Bács-Kiskun megyei középiskolák diákjai számára.

A pályázat célja, hogy

  1. lehetőséget nyújtson a középiskolás korosztály számára a Bács-Kiskun megye (korábban Pest-Pilis-Solt-Kiskun és Bács-Bodrog vármegyék) szovjet megszállását követően kicsi munkára, azaz „málenkij robotra” elhurcoltakról történő méltó megemlékezésre
  2. teret adjon a jóvátételi kényszermunka tragédiájáról alkotott egyéni kép, vélemény megis- mertetésére
  3. bátorítsa a diákokat a kényszermunka szörnyűségeit túlélt, a Szovjetunióból hazatért s ma még köztünk élő személyek megszólítására, interjú készítésére
  4. mindenféle megkötés nélkül lehetőséget adjon a GULAG táborok és a fogságban eltöltött időszakról alkotott benyomás képzőművészet eszközeivel történő ábrázolására

A pályázat két, egyéni kategóriában kerül meghirdetésre:

kkjm_palyazat_170109_gulag

1. Írásbeli pályázati kategória
a.) Az 1944 telén, majd 1945-ben elhurcolt személyek történetét megörökítő esszé elkészítése
b.) A Szovjetunióból hazatért túlélővel interjú készítése (írott formában kérik)
c.) A fogság időszakára, az egyes egyének sorsára utaló, azt bemutató prózai mű megírása

2. Képzőművészeti pályázati kategória
A kényszermunkára elhurcolt személyek történetére, sorsára, a Szovjetunióban a fogság ideje alatt szerzett élmények, tapasztalatok bemutatását szolgáló képzőművészeti alkotás elkészítése, amely szabadon választva lehet grafika, festmény, kisplasztika, filmrészlet, logóterv stb.

A pályázatok formai követelményei:
Az írott pályamunkák terjedelmének nem szabnak korlátot. A formai követelmények: 1,5 sorköz, 12-es betűméret, Times New Roman betűtípus.
A képzőművészeti alkotások kapcsán – az alkotói szabadságot figyelembe véve – nem állapítottak meg formai követelményeket.

A pályázat díjazása mindkét kategóriában:

kkjm_palyazat_170109_gulag1

1. helyezett díja:
Egy napos tanulmányút teljes ellátással, a felkészítő pedagógus részére is.
Úti cél a magyar Gulag: a recski munkatábor, illetve a Terror Háza Múzeum, ahol a Kecskeméti Katona József Múzeum muzeológus szakembere kalauzolja a díjazottakat.

2. helyezett díja:
Korlátlan hozzáférési jogosultság a Mozaik Kiadó által készített és fejlesztett Mozaweb Prémium Licence felülethez, amely révén a díjazott 1 147 3D-s animáció között barangolhat, amelyben pl. 71 video 270 változatban segít Recsk, a Gulag, a kitelepítés interaktív feldolgozásában.

3. helyezett díja:
A RUBICON történelmi magazin 1 éves elő zetése.

Az első három helyezett pályamunka publikálásra kerül a Kecskeméti Katona József Múzeum weboldalán (www.muzeum.kecskemet.hu), illetve a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület online felületén (www.magyarmuzeumok.hu).

A pályázatok beküldési határideje: 2017. február 15.
A pályázatokat történészekből és képzőművészekből álló szakmai zsűri bírálja el!

Az eredményhirdetés időpontja: 2017. február 25., szombat

Az elektronikus formában csatolható pályázati anyagokat a palyazat.bacsgulag@gmail.com címre kell megküldeni. Amennyiben a pályázati anyag e-mail útján nem küldhető el, abban az esetben kérik, hogy ajánlott küldeményként juttassák el azt a Kecskeméti Katona József Múzeum – 6001 Kecskemét Pf. 6. címre, vagy személyesen a múzeum Kecskemét, Bethlen körút 1. szám alatti épületének titkárságára hétfőtől csütörtökig 8:30–16:00 között, pénteken 8:30–12:30 között.
A küldeményen belül kérik feltüntetni a pályázó nevét, oktatási intézményének nevét és címét, felkészítő/mentor tanárának nevét, értesítési címét megadni e-mail elérhetőséggel és telefonszámmal együtt. (Mindezt a kiíró a nyilvánosság kizárásával kezeli!)

A pályázattal kapcsolatos további információk:
Hajagos Csaba történész, témavezető
+36/20-226-87-19
hajagos.csaba@kkjm.hu

A felhívás >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo