Az MNOÖ országos gálája




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Idén 21. alkalommal kerül sor a Magyarországi Német Önkormányzatok Napjára, melyet minden évben január második hétvégéjén, az első ízben 1994 decemberében választott kisebbségi önkormányzatok megalakulásának évfordulóján ünnepelünk.
A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) 2017. január 8-án a Budapest Kongresszusi Központban tartja a hagyományos gálaműsorát, melyen ünnepi beszédet mond dr. Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke.

gala

A gálaműsor keretében adjuk át a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését három, a német nemzetiségért kiemelkedően sokat tett személynek. Az idei esztendő kitüntetettjei: Ahmann György zenepedagógus, karmester, Gáspárné Kerner Anna pedagógus, oktatási szakértő és Heves Ferenc oktatási szakértő, pedagógus és tankönyvszerző.

Az idei évben tizennegyedik alkalommal adjuk át a Koch Valéria Díjat, melyet magyarországi német középiskolások kaphatnak meg kiemelkedő iskolai teljesítményük és nemzetiségi területen végzett munkájuk alapján, valamint friss diplomások német nemzetiségi témában megírt kiváló diplomamunkájukért. A díjat a gálán Emmert Bettina (Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Baja), Magyar Nikolett (Lovassy László Gimnázium Veszprém), Schneider Richard (Árpád Gimnázium Tatabánya), valamint Rauschenberger Máté (Salzburgi Szakfőiskola) vehetik át.

Immár hagyomány, hogy a műsor közreműködői a legszínvonalasabb német nemzetiségi szólisták, illetve kulturális fesztiválokon elismerést szerzett együttesek közül kerülnek ki. Az idei gála fellépői: a Pécsváradi Ifjúsági Zenekar, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Vegyeskara, a Magyarországi Német Színház társulata, a mohácsi Mrvice Gyermektánccsoport, a Törökbálinti Fúvószenekar, a Gannai Asszonykórus, nyelvjárási történeteket előadó tanulók (Leitner Anna, Németi Dóra, Horváth Laura, Emmert Bettina), az „UBZ Nachtigallen” énekkar és a Mórágyi Tánccsoport. A gála szünetében a ceglédberceli Freude Kapelle játszik.

(A rendezvényen való részvétel kizárólag meghívóval lehetséges.)

Ajánlott hírek