Egy felejthetetlen magyarországi német délután

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Magyarországi németek százai érkeztek január második hétvégéjén a Budapest Kongresszusi Központba, hogy immár 21. alkalommal ünnepeljenek közösen a hagyományos országos gálán. A Magyarországi Német Önkormányzatok Napján az első ízben 1994 decemberében megválasztott kisebbségi önkormányzatok megalakulásának évfordulóját ünnepeljük. A gálán a hazai németség legszínvonalasabb kultúrcsoportjai működtek közre, felejthetetlen délutánt szerezve az országos német önkormányzat vendégeinek.

15975060_1283997361679338_7988788024313366094_o

A vendégeket Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke köszöntötte, majd dr. Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet.

Olvassa el Heinek Ottó német nyelven megtartott beszédét >>>

15937130_1283995131679561_476629592824433613_o

A gálaműsor keretében adták át a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését három, a német nemzetiségért kiemelkedően sokat tett személynek.Az idei esztendő kitüntetettjei:

Ahmann György zenepedagógus, karmester.
Ahmann György 1940-ben született a Baranya megyei Babarcon, ma is szülőfalujában él. A hazánkban élő német nemzetiség érdekében kifejtett tevékenysége mindenekelőtt a zenei hagyományok továbbéltetéséhez kapcsolódik.
16 esztendős korában lett tagja a helyi fúvószenekarnak, tíz évvel később maga vette át az együttes vezetését. A településen élő gyermekek és fiatalok német nemzetiségi identitásának erősítése érdekében 1969-ben iskolai úttörőzenekar létrehozását kezdeményezte. Az együttes példaértékű gondolkodására jellemző, hogy tagjai a 70-es években hazánkban elsőkként léptek színpadra német népviseletben. A zenekar számtalan kül- és belföldi sikert tudhat magáénak.
Mindezen túl Ahmann György a német nemzetiségi néptánc-mozgalom pionírja: neves koreográfusokkal együttműködve éveken át gyűjtötte a néptánchoz kötődő zenei motívumokat, amelyeket azután több koreográfiában is megörökítettek.
Nemcsak szülőfaluja, hanem a baranyai kisváros, Villány is köszönettel adózik Ahmann György munkássága iránt: az általa létrehozott Villányi Ifjúsági Fúvószenekart jelenleg a fia vezeti.
Ahmann Györgynek a német nemzetiség érdekében végzett munkája 16 éves kora óta töretlen: ugyan már nyugdíjba vonult, de a Babarci Ifjúsági Fúvószenekar karnagyaként jelenleg is tevékenyen hozzájárul a magyarországi németség kulturális örökségének ápolásához.

15972695_1283995315012876_7289831441576289072_o

Gáspárné Kerner Anna pedagógus, oktatási szakértő.
Gáspárné Kerner Anna a Baranya megyei Szajk községben született, német és matematika szakos általános iskolai tanárként végzett, majd földrajzot és államigazgatást hallgatott.
Az innovatív szemléletű tanárnő pályáját a német nemzetiségi Görcsönydobokán és Sombereken kezdte, majd a bólyi általános iskolában folytatta, ahol az ő segítségével vezették be hazánkban elsőként a kéttannyelvű német nemzetiségi oktatást.
1992-ben a pécsi Lenau Ház vezetője lett. Céljai között szerepelt, hogy kulturális rendezvények szervezésén túl nyelvi és módszertani képzéseket tartson némettanárok számára. Mély meggyőződéssel támogatta az újszerű, kommunikáción alapuló németoktatás fejlesztését, és tevékenyen segítette oktatási szakemberek közti nemzetközi szakmai hálózatok kiépülését. Az ő nevéhez köthető a német nyelvű amatőr színjátszómozgalom fellendítése és a német nemzetiségi néptánc-pedagógusok professzionális továbbképzésének kidolgozása is.
1996-ban az Oktatási Minisztérium német nemzetiségért felelős munkatársa lett. A Magyar – Német Kulturális Vegyes Bizottság Állandó Albizottsága magyar társelnökeként koordinálta a német közvetítőszervezetekkel való együttműködést és képviselte a német nemzetiségi érdekeket.
2011-ben nyugdíjba ment, ám jelenleg is aktívan dolgozik: alapítója és egyben elnöke a Kispesti Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, tagja a Fővárosi Német Önkormányzatnak, utóbbi oktatási, kulturális és médiabizottságának elnöki tisztét is betölti, valamint tagja a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központját fenntartó közalapítvány kuratóriumának.

Heves Ferenc oktatási szakértő, pedagógus és tankönyvszerző.
Heves Ferenc teljes pályafutását a magyarországi német oktatás ügyének szentelte, mindenekelőtt német tantervek és tankönyvek kidolgozásában szerzett elévülhetetlen érdemeket.
Német és ének-zene szakos általános iskolai tanári diplomát szerzett, a tanulmányait követően Győr-Sopron és Vas megye német szakfelügyelője lett. Az évek során egyetemi oktatóként, nyelviskolai tanárként és pedagógiai vezetőként, valamint az Országos Pedagógiai Intézet irodavezetőjeként is dolgozott. Sokrétű feladatai között szakmai dokumentumok és taneszköz-tervezetek elkészítése és jóváhagyása, tanulmányi versenyek, kül- és belföldi pedagógus-továbbképzések szervezése, valamint az országszerte dolgozó német szakfelügyelők szakmai vezetése is szerepelt.
Végül a nyugdíjazásáig kilenc éven át a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatnak oktatási referenseként dolgozott. Szerteágazó tevékenységéről számos publikációja tanúskodik.
A Fertőmeggyesen (Mörbisch) született, Sopron-Bánfalván nevelkedett Heves Ferenc aktív éveit követően fiatalkori lakóhelyére tért vissza, ismét Sopronban telepedett le.

Az idei évben tizennegyedik alkalommal adták át a Koch Valéria-díjat, melyet magyarországi német középiskolások kaphatnak meg kiemelkedő iskolai teljesítményük és nemzetiségi területen végzett munkájuk alapján, valamint friss diplomások német nemzetiségi témában megírt kiváló diplomamunkájukért. A díjat a gálán Emmert Bettina (Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Baja), Magyar Nikolett (Lovassy László Gimnázium Veszprém), Schneider Richard (Árpád Gimnázium Tatabánya), valamint Rauschenberger Máté (Salzburgi Szakfőiskola) vehették át.
Ismerje meg az idei év díjazottjait >>>

15874760_1283997201679354_3601304938755156894_o

Immár hagyomány, hogy a műsor közreműködői a legszínvonalasabb német nemzetiségi szólisták, illetve kulturális fesztiválokon elismerést szerzett együttesek közül kerülnek ki. Az idei gála fellépői voltak: a Pécsváradi Ifjúsági Zenekar, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Vegyeskara, Frank Ildikó, a Magyarországi Német Színház intendánsa, a mohácsi Mrvice Gyermektánccsoport, a Törökbálinti Fúvószenekar, a Gannai Asszonykórus, nyelvjárási történeteket előadó tanulók (Leitner Anna, Németi Dóra, Horváth Laura, Emmert Bettina), az „UBZ-Nachtigallen” énekkar és a Mórágyi Tánccsoport. A gála előtt és a szünetben a ceglédberceli Freude Kapelle játszott az előtérben.

A rendezvény hivatalos képei >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo