Egy gasztronómiai és kulturális élményekben gazdag gasztrofesztivál

Forrás: Deutscher Stadtrat Wudigeß

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Sautanz 2017
III. Sváb Disznótor Budakeszin

Január 14-én immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Sautanz – Sváb Disznótor, versennyel egybekötött sváb hagyományos disznóvágás a Park Center mögötti réten. Ezúttal 7 csapat részvételével, főszerepben a házikolbásszal.

MG_7590

Az eddigi rendezvények sikerére való tekintettel a szervezők, Budakeszi Város Német Önkormányzata és a Budakeszi Sváb Nonprofit Kft. idén is versenyre hívta a német nemzetiségi települések csapatait a vándordíjért. Dunabogdány, a Pilisi Parkerdő Zrt, Svábhegy, Törökbálint, Újhartyán és Vecsés csapatai mellett a hazai és egyben címvédő Budakeszi versengtek a vándorbárdért.

MG_7631

A fesztivál az előző évekhez hasonlóan „bökőpálinkával” és a levágandó disznók sorsolásával indult reggel 7-kor, majd elkezdődött a verseny, mely során a csapatoknak alkalmuk nyílt a településükre jellemző vágás, feldolgozás, valamint ételkülönlegességek bemutatására. Sorra készültek az ínycsiklandó finomságok és már azok illatai is a helyszínre csábították az arra tévedőket. A hivatalos „fizetőeszköz” ezúttal is a Tallér volt. A helyszínen előállított ínyencségek mellett a frissen sült rétest a Gräfl Cukrászda, a kézműves sajtokat a „Nemesbugac Birtok” sajtmestere biztosította.

MG_7526

A fősátor színpada egész napos műsorral várta a látogatókat. A résztvevő csapatok a magukkal hozott tánccal és zenei hagyományaikkal bemutatták településük német nemzetiségi kultúráját. A legkisebbeket a fősátor melletti játszósátorban várta a Bordács család „Kenderkóc Népi Játszóházával” hagyományőrző és szórakoztató népi játékaival.

MG_8116

A rendezvény fókuszában idén a kolbász volt. A zsűri két különdíjat is kiosztott ebben a kategóriában.

MG_8252

A legjobb hagyományos kolbászt Budakeszi, a legjobb ínyenc házikolbászt Vecsés csapata készítette, jutalmuk egy-egy húsdaráló volt, de díjazták a legjobb böllért és segítőit (Törökbálint), a legjobb konyhát (Budakeszi), és azt a csapatot is, amelyik a hagyományőrzésben a leginkább jeleskedett a verseny során (Svábhegy). A Budakeszi Önkormányzat különdíját Pilisi Parkerdő kapta.

MG_8342

A Sautanz fődíjat, vagyis a Vándorbárdot Svábhegy csapata vehette át Budakeszitől. A „vakon kóstolás” módszerével hozta meg döntését az ismét dr. Győri Ottilia polgármester asszony vezetésével tevékenykedő héttagú grémium, ami annyit jelent, hogy az éppen pontozott ételt nem tudták csapathoz kötni. A zsűrizés új rendszerének kidolgozása Czirok Gusztávnak köszönhető. A különféle kategóriák lehetőséget adtak az átfogó, mindenre kiterjedő pontozásra, így a versenyzők közül senki sem tért haza üres kézzel. A zsűri összetétele néhány kivételtől eltekintve megegyezett a tavalyival: dr. Csutoráné dr. Győri Ottília, Budakeszi polgármestere (elnök), Czirok Gusztáv, a Budakeszi Hagyományőrző Kör tagja, Franke László, Oscar-díjas mesterszakács, dr. Pallós László, a NÉBIH igazgató-helyettese, Kreisz László, Taksony polgármestere és a Landesrat elnöke, Rózsa Szabolcs, a herceghalmi sertéstelep ágazatvezetője, Ritter Imre, a német nemzetiség parlamenti szószólója, valamint Pakó Károly, Solymárról delegált nemzetiségi zsűritag. Ezúton is köszönet a lelkesedésükért és a helytállásukért!

MG_8682

Nagy öröm volt számunkra, hogy a rendezvényt megtisztelte jelenlétével Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára; Ritter Imre, német nemzetiségi parlamenti szószóló és Csenger-Zalán Zsolt, országgyűlési képviselő.

MG_8548

Idén is rengeteg ember dolgozott azon, hogy a lehető legszínvonalasabb legyen a fesztivál, a csapatsátrak nem csak küllemre voltak hívogatóak – mint egy-egy apró helytörténeti kiállítás – de a kedves, barátságos légkör is a régi, hagyományos családi disznóvágások hangulatát idézte, a mai kor kényelmi és higiéniai igényeinek szem előtt tartása mellett.

MG_8744

A Sautanz – Sváb disznótor immár hagyománnyá vált Budakeszin és minden januárban számíthatunk egy újabb gasztronómiai és kulturális élményekben, felejthetetlen pillanatokban gazdag, valódi sváb, hagyományőrző gasztrofesztiválra.

Mi már készülünk a következőre! Találkozunk 2018. január 20-án!

További fotók >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo