Inspiráló kiállítás a Németek Házában

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Egy sváb altatódal feldolgozásával nyitotta az estét január 25-én a Psalters nevű jazz-rock zenekar a Magyarországi Németek Házában. A szolnoki együttes 2014-ben alakult művészetterápiás céllal, középpontban a hallgatóság inspirálása áll. A Személyiségünk titkai című rendezvény ugyanennek elérésére szolgált.

IMGP0818

A kiállított kétnyelvű meditációs szövegeket Hecker Róbert alkotta, az illusztrációk Csiffáry Zsuzsa művei. Velük Varga Péter, az ELTE BTK Germanisztikai Intézetének docense beszélgetett. A képeken ábrázolt és szövegben megfogalmazott életciklusokat a művészek a négy évszakra osztották. Az elengedést szimbolizáló folyamat ősszel kezdődik, amelynek középpontjában a keresés áll, hogy mit kell elengednie az embernek, hogy teljesen átadhassa magát a létnek. Csiffáry Zsuzsa szerint a függőségeket érdemes magunk mögött hagynunk, hogy megújulhassunk.

IMGP0857

A belső úton az én ezt követően a télen halad keresztül, amikor teljes az elmúlás, azonban a téli hótakaró alatt már újra gyűlik az energia. Majd elérkezünk a tavaszba, amikor megtapasztaljuk az újjászületést. A ciklikus kör pedig a nyárral tetőzik, a teljes odaadással, amikor teljes egységbe kerülünk önmagunkkal. Hecker Róbert úgy véli, hogy mindig magunkat kell adnunk, hiszen mindig van valaki a világon, aki úgy fogad el bennünket, ahogy és amilyenek vagyunk és a számára fontosak vagyunk. A költő már régóta a tagja a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségének. A szervezet képviseletében Schuth János elnök köszöntötte a jelenlévőket. Utalt arra, hogy Hecker művei nyomtatásban is megjelentek már, illetve rendszeresen olvashatóak a Neue Zeitungban is. Örömét fejezte ki, hogy a Zentrummal együttműködve a kiállítás megvalósulhatott.

A Személyiségünk titkai című kiállítás 2017. március 10-ig látható a Magyarországi Németek Házában.

Ambach Mónika

További képek a rendezvényről >>>

〰〰〰〰〰

Organisiert vom:
Ungarndeutsches Kultur- und Informationszentrum und Bibliothek

Partner:
Verband Ungarndeutscher Autoren und Künstler

Förderer der Veranstaltung:
Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen
Förderungsfond des Ministeriums für Humanressourcen (NEMZ-KUL-EPER-17-0421)

Screen Shot 2017-08-30 at 18.33.35

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo