Mesélj nekem Németországról…

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Új rendezvénysorozatba kezdett március 8-án a Lenau Ház. A „Mesélj nekem Németországról…“ előadásain fiatalok számolnak be élményeikről, benyomásaikról, hagyományokról vagy sajátosságokról, amiket látogatásuk során tapasztaltak. Az első alkalommal a Pécsi Tudományegyetem két germanisztika szakos hallgatója, Lőrincz András és Surman-Majeczki Martin két nagyon különböző, de rendkívül érdekes témáról tartott előadást.

Frankfurter Erinnerungen 2

András „Frankfurti emlékeim“ címmel a Frankfurt am Mainban, a 2016. évi nyári egyetemen szerzett élményeiről, benyomásairól beszélt. Mesélt az egyetemi mindennapokról, a kirándulásairól és arról is, hogy milyen érzés volt egy nagyvárost megismerni. Többek között azt is megtudhatta a hallgatóság, hogy az Eurotower alatt egy drága diszkó található vagy azt, hogy a Régi Opera (Alte Oper) csak 1981-ben nyílt meg újra. A közönség a hesseni dialektusból is kapott egy kis ízelítőt.

2017-03-08 17.53.43

Martin pedig az előadásában („Schwaben – az érzés felfedezni az őshazát“), a Svábföldön tett látogatásairól számolt be, amiket arra is felhasznált, hogy a saját családja és a településének, Újhartyánnak az eredetét kutassa. Bemutatta a régió történetét és kultúráját, valamint a kapcsolódási pontokat a svábföldi és az újhartyáni kultúra és hagyományok között. Ismertette Újhartyán és környéke betelepítésének történetét is, melynek kiindulópontjai a Donau-Ries járás, többek között Blindheim és Tapfheim települések voltak.

2017-03-08 18.18.39

A nézőknek az előadások között és után lehetőségük nyílt kérdéseket is feltenni, amit bőségesen ki is használtak. Az első est úgy folyt, ahogy az meghirdetésre került: kellemes hangulatban, könnyed beszélgetésekkel, de egyben nagyon érdekes és informatív előadásokkal. A szervezők remélik, hogy az elkövetkező alkalmakkor is érdeklődésre tarthatnak igényt és örömmel várják nem csak a hallgatóságot, de az előadni vágyókat is.

A következő rendezvényt április 12-én tartják és még van lehetőség előadónak jelentkezni. Jelentkezzetek bátran, ha kedvet kaptatok arra, hogy megosszatok németországi élményeiteket!

Információ: Sandra György, kultúrasszisztens – gyoergy@ifa.de

Sandra György

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo