Regionális szavalóversenyt tartottak Pécsett

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Csorba Győző Könyvtár által 1991-ben létrehozott Könyvvel Anyanyelvünkért Alapítvány (Stiftung „Mit Büchern für unsere Muttersprache”) idén a Pécsi Tudományegyetem BTK Germanisztikai Intézetével együttműködésben február 25-én rendezte meg hagyományos Német Nemzetiségi Vers- és Prózamondó Versenyét.

20170225_094320

A verseny immár több mint 25 éves hagyománnyal rendelkezik, jó látni, hogy a valamikori szavalóversenyesek és olvasótáborosok mint szülők és tanárok hozzák a gyerekeiket a megmérettetésre.

Idén 29 iskolából 168 tanuló jelentkezett, örvendetes, hogy ebből 35-en Mundart, azaz nyelvjárási kategóriában.

DSCI5090

A vetélkedő a megszokott módon zajlott: az iskolai elődöntők alapján kategóriánként 3-3 résztvevő jelentkezését fogadtuk, ez iskolánként 12 tanulót jelent, nyelvjárás kategóriában ezen felül, korlátozás nélkül vártuk a nevezéseket.

DSCI5105

A zsűri – mint mindig – nehéz feladat előtt állt, ugyanis a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által májusban megrendezendő országos versenyre kategóriánként csak 5-5, összesen 35 tanuló juthatott tovább, és így nagyon szigorúnak kellett lennie. (Vers és próza 1.-2., 3.-4., 5.-6., 7.-8. osztály, illetve nyelvjárás 1.-2., 3.-4., 5.-8. osztály). A gördülékeny lebonyolítás érdekében 1.-2., illetve 3.-4. osztály kategóriában megbontottuk a nagy létszámú csoportokat, és az elődöntő után még egy fordulóban dőlt el, hogy ki képviselje Baranyát és Somogyot Budapesten.

DSCI5100

Minden résztvevő oklevelet és jutalomkönyvet, vehetett át, az országos versenyre továbbjutók neve pedig felkerült Alapítványunk honlapjára, a www.olvasotabor.gportal.hu oldalra, a versenyen készült néhány fotóval együtt.

DSCN0521

Az eredményhirdetést követően a zsűritagok a további egyéni felkészülést segítő tanácsot is adtak az érdeklődőknek.

20170225_105328

A zsűrit német nyelvet oktató tanárok, könyvtárosok, német anyanyelvű vendégtanárok alkották önkéntes tevékenységként: Aporfi Ágnes, Berényi-Nagy Tímea, Stefan Bürgermayer, Sophie Dahn, Hajdu Zsuzsanna, Erdős Zoltán, Szabó Csilla Susi, Silja Heidbrink, Susan Kersten, Joshua Feilscher, Dr. Szendi Zoltán, Thomas C. Dahn, dr. Rainer Hillenbrand, dr. Gerner Éva, Michelisz József, Ute Lambrecht, Dörnyei Krisztina, Horváth Ágnes, Hengl Melitta, Venter Móni, Bayer Mária Magdolna, dr. Gerner Zsuzsanna, Schmidt Zoltán.

Köszönettel tartozunk a PTE BTK Germanisztikai Intézetének a helyszín biztosításáért, és különösen dr. Gerner Zsuzsannának, valamint munkatársainak és a Koch Valéria Iskolaközpont önkénteseinek a lebonyolításban nyújtott önzetlen segítségért!

A zsűritagok közös véleménye, hogy az érdeklődés nem csökken a német nyelvű verseny iránt, a szavalók repertoárja évről-évre gazdagodik, így bizakodva várjuk a 2018-as versenyünket, amelyet terveink szerint Bólyban rendezünk.

Lászlóné Bauer Nóra

A döntőbe jutottak listája >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo