Százötvenmillió forint kiegészítő támogatást kapnak a nemzetiségi iskolák és óvodák

Forrás: kormany.hu

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Százötvenmillió forint kiegészítő támogatást kapnak a nemzetiségi iskolák és óvodák 2017-re – jelentette be az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Budapesten.

20170228_KAR6707

A támogatást 42 nemzetiségi önkormányzat által fenntartott intézmény kapja: 36 német, két horvát, két szlovák, egy román és egy ruszin nemzetiségi iskola, illetve óvoda – közölte sajtótájékoztatóján Soltész Miklós.

Az egy-egy intézménynek megítélt támogatás összege hétszázezer és három és fél millió forint között van. Az államtitkár kiemelte: az elmúlt hat és fél év és során nőtt a nemzetiségek szerepe és megsokszorozódott a támogatásuk is. A fejlődés a köznevelés területén is látványos, hiszen míg 2010-ben 12 köznevelési intézményt tartottak fenn nemzetiségi önkormányzatok, addig most 74-et, az intézményekben nevelt gyermekek száma pedig 3104-ről 14 082-re nőtt.

20170228_KAR6668

Soltész Miklós kitért arra is, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek támogatása a határon túli magyarok érdekeit is szolgálja. “Fontos, hogy amikor Romániában csak azért támadják a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot, mert magyar gyerekek járnak oda, akkor Magyarország föl tudjon mutatni egy teljesen más irányt, más törekvést” – fogalmazott az államtitkár.

20170228_KAR6679

Hozzátette: “meg kell mutatnunk más országoknak”, hogy lehet együtt dolgozni a nemzetiségi közösségekkel, és ez az együttműködés az anyaországot is gazdagítja.

(MTI)
Fotók: Árvai Károly/kormany.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo