Tegnap – ma – holnap

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége (VUdAK) 2017-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A jubileumi évhez kapcsolódó rendezvénysorozat 2017. március 2-án a Képzőművészeti Szekció közös kiállításával vette kezdetét a pécsi Lenau Házban.

kozonseg

A VUdAK, bár 25 éve működik ezen a néven, mint önálló egyesület, előzményei azonban néhány évtizeddel korábbra nyúlnak vissza. 1972. október 6-án alapították meg a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetségén belül az Irodalmi Szekciót. A szekció kiírása, a „Greift zur Feder” lett a kortárs magyarországi német irodalom rajtlövése. Terjedelmes anyag gyűlt össze, amiből később megszületett a „Tiefe Wurzeln” című antológia. A gyűjtemény szerzői alkották a későbbiekben a magyarországi német irodalom törzsét.

DSCF0130

Az 1970-es években Mayer Éva megkezdte a magyarországi német háttérrel rendelkező képzőművészek bemutatását a „Neue Zeitung” hasábjain keresztül. 1979-ben Pécsett egy kiállításon beszélt három magyarországi német festőművész először nyíltan származásáról: Misch Ádám, Lux Antal és Bartl József. A kiállítás jelzésértékkel bírt, és oda vezetett, hogy a Magyarországi Németek Demokratikus Szövetségén belül megalakult a Képzőművészeti Szekció is 1982-ben.

Schuth_Janos

A rendszerváltás után, 1990 júniusában Pécsváradon megalakult az önálló írószövetség, a Magyarországi Német Írók Szövetsége, mely az 1992. február 12-ei közgyűlésén megnyitotta a tagságát a képzőművészek számára is. E naptól fogva viseli a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége nevet.

Matzon_Akos

A „Tegnap – ma – holnap” kiállítás kurátora Matzon Ákos, a VudAK Művészeti Szekciójának elnöke. A kiállítás Pécs után Berlinben nyílik meg, onnan Brüsszelbe, Eupenbe és Stuttgartba utazik, majd Budapesten kerül bemutatásra, ezzel zárva a jubileumi kiállítások sorát. A pécsi megnyitón köszöntőt mondott Schuth János, a VudAK elnöke. A kiállítást Cseh Borbála művészettörténész nyitotta meg, a zenét a mecseknádasdi Alte Kameraden Fúvószenekar szolgáltatta.

Alte_Kameraden

„A VUdAK egy intézmény, melynek a stabilitását a gondolkodásmódjában kell keresnünk. A polgártársaink a mi építőköveink, akik a kiállításainkat nagy érdeklődéssel látogatják és a magyarországi német művészet szeretete, amiből a művészek értékes reflexiókat merítenek. A VUdAK ismeri az Írás figyelmeztetését és nem építkezik homokra. A gyökereink mélyre nyúlnak. A minőségre törekvés, az alkotás szabadsága, a komoly együttműködés és kooperáció testesíti meg a morális értékrendünket.” /Cseh Borbála/

Cseh_Borbala

A pécsi kiállítás ünnepélyes lezárására 2017. március 23-án 18 órakor kerül sor a VUdAK irodalmi szekció tagjainak közös felolvasóestjével.

Szeitz István

Fotók: MNOÖ, Lenau Ház

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo