Vendégségben a múzeumban – Vértestolna bemutatkozik

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Új év, új vendég a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban

2017-ben Vértestolna kapta a megtisztelő lehetőséget, hogy Tatán bemutatkozzon. Az első rendezvényre március 24-én került sor, amely a „Kis büszkeségeink” címet kapta.

DSC_2492

Schmidtmayer Richárd, a múzeum megbízott igazgatója nyitotta meg a programsorozatot, és köszöntötte a díszvendégeket: Waldmann-né Baudentisztl Évát, a Komárom-Esztergom Megyei Németek Önkormányzata elnökét, Harmados Oszkárt, Vértestolna polgármesterét és a falu papjait, Kovács Csaba Albert atyát és Váradi Kristóf atyát.

A Vértestolnai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kozáriné Szám Csilla beszédében az összetartozás fontosságát hangsúlyozta. Az eseményre való előkészületek mutatják meg igazán, hogy a falubeliek bizony birtokolják ezt a tulajdonságot, és mindannyian remélik, hogy az elkövetkezendő programokon sok örömet tudnak szerezni közönségüknek.

IMG_6344

A falut régi fotókon bemutató kiállítást Busa Mónika nyitotta meg. A középpontban két, az 1700-as évekig visszavezetett családfa áll. A képek olyan meghatározó pillanatokat emelnek ki, melyek összességében megalkotják a település fotóalbumát. A kiállításban egy kis makettfalu is megtalálható, melynek minden épülete egy vértestolnai házat mutat be.

A Vértestolnai Német Nemzetiségi Óvoda idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. Az óvónők és az óvodások hetek óta azon dolgoznak, hogy egy kedves, minőségi előadást nyújtsanak Tatán. A falu legkisebbjei dalocskáikkal és mondókáikkal elvarázsolták a közönséget.

DSC_2529

A Vértestolnai Német Nemzetiségi Általános Iskolát jelenleg 10 diák látogatja, elsőtől a negyedik osztályig. Az iskola tanárai és diákjai különleges módját választották a felkészülésnek: egy idős helyi nagymamától kértek segítséget, hogy régi, már-már elfelejtett gyerekdalt tanítson be nekik. A szájról-szájra terjedt ének óriási sikert aratott. Természetesen a tánc sem maradhatott el: az iskolások kedvelt gyerektáncokat adtak elő (koreográfus Frész Rita, harmonikán kísért Ujszászi Gábor).

A kultúrprogram végén a helyi Nyugdíjas Klub finom sváb süteményekkel és házi szörppel kedveskedett a nézők és fellépők számára. Mialatt a felnőttek a kiállítást csodálták, a gyerekekre kékfestős kézműves foglalkozás várt, illetve az ügyes kezűek tradicionális hajfonást vállaltak.

Bach Dorottya

Fényképek: Kozári Péter

A rendezvénysorozat második programja 2017 április 28-án lesz, amire minden kedves érdeklődőt várnak! Ez alkalommal Vértestolna történelme kerül bemutatásra a Vértestolnai Német Nemzetiségi Dalkör közreműködésével.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo