Átadták a „Magyarországi Németek Bora 2017” díjakat

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

643 nedűt értékeltek a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
és a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete borversenyén Mecseknádasdon

Április 8-án tartották a Magyarországi Németek Országos Borversenyének díjátadó ünnepségét Mecseknádasdon. A baranyai településen csaknem három évtizedes hagyományra visszatekintő megmérettetés tizedik alkalommal országos merítésű, azóta közösen szervezi a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatával. Az évről évre egyre rangosabb versenyre az idei esztendőben kiemelkedően sok nedűt neveztek, amelyek jó minősítésben és kitüntető címekben reménykedve szálltak versenybe. Ezúttal is a „Magyarországi Németek Bora 2017” kitüntetés volt valamennyi közül a legelőkelőbb. Idén a „Magyarországi Németek Fehérbora” a mecseknádasdi Garai Pincészet 2016-os sauvignon blanc-ja a lett, a „Magyarországi Németek Vörösbora” címet a Vin Art Pincészet 2012-es villányi cabernet sauvignon-ja érdemelte ki, a „Magyarországi Németek Rozéborává” pedig a soltvadkerti Erdős Borászat 2016-os kékfrankos rozéját választotta a zsűri.

LdU-Vorsitzender_Otto_Heinek_uberreicht_den_Preis_Rotwein_der_Ungarndeutschen

Igazán színvonalasra sikerült a tizedik, jubileumi borverseny, ugyanis Soprontól Móron át a Hajós-Bajai Borvidékig, a kis családi pincészetektől a legnagyobb, nemzetközi hírű borgazdaságokig sokan versenybe szálltak. Úja neveztek a versenyre tokaj-hegyaljai borászatok is. A tavalyihoz képest mintegy 10%-kal több, összesen 643 borminta érkezett a Magyarországi Németek Országos Borversenyére, így bőven akadt dolga a zsűriben helyet foglaló, az ország különböző szegleteiből jött borszakértőknek. A bírálat az idén is a már jól bevált módon történt: a beérkezett bormintákat a zsűri nyolc bizottsága két napon át kóstolta. Ahhoz, hogy az ítészek ideális feltételek mellett dolgozhassanak, természetes fénynél, a bor szervírozási hőmérsékleténél néhány fokkal melegebben tesztelték az egyes minták tisztaságát, illatát, karakterességét, zamatát. A legjobbnak ítélt borok végül egy úgynevezett csúcs-zsűri elé kerültek, amely a különböző díjakról döntött.

Hersteller_mit_Hauptpreisen_(rechts_Zoltan_Garai)

– Az idei év különlegessége kétségkívül azt volt, hogy a szokásosnál jóval több sillerbort neveztek – emelte ki Hetényi János, a Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke. – Helyénvaló is ez egy magyarországi német borversenyen, hiszen az egyre divatosabbá váló sillerbort akár nevezhetjük „svábikumnak” is. Ez a speciális technológiával előállított, a legtartalmasabb rozénak vagy a leglazább vörösbornak nevezhető nedű a magyarországi németek hagyományos mindennapi bora volt: míg vörösbort jellemzően csak vasár- és ünnepnapokon fogyasztottak, ezt a jól iható, sokfajta étellel párosítható, gyümölcsös, könnyű bort a dolgos mindennapokban itták. Nem csoda hát, hogy ez a fajta napjainkban is egyre divatosabbá válik.

Die_Sonderpreistraeger

A sillerborok mellett szép számmal akadtak olyan vörösek, fehérek és rozék is, amelyek jónak minősültek, és amelyek üvegein a jövőben megjelenhet a magyarországi német borversenyen történt sikeres szereplést igazoló, immár országosan is elismert embléma. A megmérettetésen való részvételnek egyébként nem volt feltétele a borászok német nemzetiséghez való tartozása. A verseny sokkal inkább attól kötődik a hazai németséghez, hogy annak szervezői a német közösség tagjai és a nemzedékről-nemzedékre hagyományozott német szőlő- és borkultúra lelkes ápolói. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata azért állt egy évtizeddel ezelőtt a mecseknádasdi kezdeményezés mellé, mert e több száz éves, még a német óhazából hozott kulturális örökség továbbéltetéséért Soprontól Tokajig számtalan elkötelezett és tehetséges német szőlősgazda dolgozik.

Zuschauer

A három fődíjas bor egyike, a Magyarországi Németek Fehérbora 2017, Szekszárdi szőlőből, szekszárdi birtokon készült – meséli a nedű büszke gazdája. Garai Zoltán elmondta, hogy a bogyózás után a szőlő rögtön a présbe került, és a levegőtől elzártan hűtötték. A mustot 15 fokon erjesztették. Az eljárás segítségével, valamint a sok odafigyelés eredményeképp az illatos szőlőből magas minőségű, gyümölcsös bor született. – A szekszárdi birtokunkon működő vállalkozásunk csak három éve működik, azelőtt hobbiborászok voltunk. A mecseknádasdi borversenyre szinte minden esztendőben nevezünk: igyekszünk évről évre az új borainkat elhozni és azoknak jó minősítést érdemelni ki. Számos érmet és kupát nyertünk már, de évek óta vártunk arra, hogy végre a miénk legyen a Magyarországi Németek Bora kitüntetés. Boldogok vagyunk, hogy ez most sikerült. Az pedig, hogy mecseknádasdi származású „sváb gyerekként” itthon vehettem át a díjat, különösen értékessé teszi az elismerést.

Eredmények

Fehérborok 2017 >>>

Rozéborok 2017 >>>

Vörös- és sillerborok 2017 >>>

Különdíjak 2017 >>>

Statisztika 2017 >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo