Ismert és elismert professzor kapta a Lenau-díjat

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Április 7-én 17 órára megtelt a pécsi Lenau Ház. Az Elűzöttek Szövetségének (Bund der Vertriebenen) delegációja, köztük Herta Daniel, az Erdélyi Szászok Szövetségének (Verband der Siebenbürger Sachsen) elnöke, Christian Knauer, az Elűzöttek Szövetségének bajor tartományi (Bund der Vertriebenen in Bayern) elnöke és Hans Schmuck, a Magyarországról Származó Németek Szövetségének (Landsmannschaft der Deutschen aus Ungarn) elnöke is részt vett a Lenau-díj ünnepélyes átadásán.

33910232696_79b02a5ca7_o

A Nikolaus Lenau Kulturális Díjat 1991-ben alapították. Azon bel- és külföldi személyek vehetik át a kitüntetést, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek a magyarországi német népcsoport szolgálatában. A Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület elnöksége a 2016. évi Lenau-díjat egyöntetű szavazással a Pécsi Tudományegyetem germanisztika professzorasszonyának, Dr. Wild Katalinnak ítélte.

33951189585_2cc3bba7fa_o

Dr. Wild Katalin 1941-ben született Babarcon. A Leőwey Klára Gimnáziumban megszerzett érettségi után Szegeden folytatta tanulmányait germanisztika és történelem szakokon, melyeket 1965-ben sikeresen abszolvált. A tanári pályafutása Bonyhádon kezdődött. Ezt követően a pécsi Komarov Gimnáziumban oktatott. 1975-ben asszisztensi állást nyert el a Pécsi Tanárképző Főiskola Német Tanszékén. A doktori disszertációját 1979-ben adta le „Zur Syntax der eingeleiteten Nebensätze in der Fuldaer deutschen Mundarten Südungarns” címmel.

33107765534_3814a1199a_o

1990-ben egyetemi docensé nevezték ki, majd 1994-ben átvette a Német Tanszék vezetését, amelyet egészen 2006-ig irányított. Az ő kezdeményezésére jött létre a Pécsi Tudományegyetemen a Nemzetiségi Német Tanszék, Magyarországon elsőként. 2000-ben habilitált. A témája a dél magyarországi fuldai nyelvjárások komplex nyelvi analízise.

33566074340_3c1af89764_o

A tudományos tevékenysége mellett számos oktatási segédanyag elkészítésében működött közre. Részt vett a rendszerváltás utáni első tanterv néprajzi részének a kidolgozásában, számos magyarországi német kiadvány szerzője és társszerzője, mint például a „Hoppe, hoppe Reiter” vagy a „Großmutters Küche”. A „Babarc/Bawaz” című falumonográfiájával a szülőfaluja történetének is méltó emléket állított.

33951215795_dff2aef55a_o

A rendezvény Kerner Lőrinc elnök köszöntőjével kezdődött. Ezt követte az ünnepélyes díjátadó. A díjazottat a Pécsi Tudományegyetem Germanisztika Intézetének a vezetője, a Németországi Szövetségi Köztársaság tiszteletbeli konzulasszonya, egyben Wild professzorasszony egykori tanítványa, Dr. Gerner Zsuzsanna méltatta. A laudációban nem csak a kitüntetett tudományos és szakmai eredményeit emelte ki. Wild tanárnő szigorú, de minden tekintetben korrekt – emelte ki Dr. Gerner. Az elvárásai nem csak a diákokkal vagy a kollégákkal szemben magasak, hanem saját magával szemben is. Mindig megtalálta a módját annak, hogyan motiválja a kollégákat és a hallgatókat és kihozza belőlük a legjobbat. A kiemelkedő életművét már számos díjjal elismerték (Kisebbségekért Díj, Magyarországi Németségért Arany Dísztű, Pro Facultate Philosophica Universitatis Quinqueecclesiensis, többek között) és most a Nikolaus Lenau Kulturális Díj. Mindezek ellenére mindig szerény maradt.

33566025120_d9e33922ef_o

Hagyománnyá vált, hogy a kitüntetett ünnepi előadása zárja a rendezvényt. Dr. Wild Katalin a dél-magyarországi német dialektusokból tartott egy rövid bevezetőt a hallgatóságnak. Végül a Babarci Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület egy a szülőfalujából származó rövid kultúrprogrammal köszöntötte a professzorasszonyt.

Szeitz István

 

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo