Könnyek népe

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A hajósi sváb parasztság sorsával ismerkedhettek
az MNÁMK tanulói

2016-ban jelent meg a hajósi parasztság sorsát feldolgozó kötet Könnyek népe – A hajósi sváb parasztság sorsa 1938-54 között címmel az EMMI támogatásával. 2017. március 30-án a szerzőpáros, Bereznai Zsuzsanna, a kecskeméti Katona József Múzeum etnográfusa és Schőn Mária mutatta be a könyv keletkezésének történetét, hátterét a bajai MNÁMK diákjainak.

P1150226

A diákokat, valamint az érdeklődőket Szauter Terézia, az intézmény főigazgató-helyettese köszöntötte, majd Estókné Szalczer Erzsébet, Hajós város polgármestere mutatta be a könyv megjelenésének történetét. Kiemelte, hogy a gyűjtőmunka több évre nyúlik vissza, illetve hogy Hajóson a lakosság többsége érintett a témában, épp ezért áll a kötet leginkább a személyes visszaemlékezésekből.

P1150228

A könyvbemutatót Szalai Sándor grafikus munkáiból készült kiállítás egészítette ki, hiszen ebből a történeti korszakból kevés képanyag maradt fenn, ezért a kötetet a grafikus munkái gazdagítják. A könyvbemutatón felléptek az MNÁMK „Csalogányai” Emmert József vezetésével, majd Szalai Sándor gyújtott egy szál gyertyát az áldozatok emlékére s egyben fel is hívta a diákok figyelmét arra, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy az előző évszázad borzalmai ne ismétlődjenek meg.

Kiss Ildikó
MNÁMK Közművelődési Intézményegysége

Fotók: Emmert József

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo