Középkori regionális német irodalmi lexikon: Könyvbemutató a HdU-ban

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Egy tíz éves kemény munka gyümölcse a „Lexikon der regionalen Literaturgeschichte des Mittelalters. Ungarn und Rumänien“ („Középkori regionális német irodalmi lexikon. Magyarország és Románia”)  címet viselő kötet. A publikációt Cora Dietl (Justus Liebig Egyetem, Gießen), a lexikon egyik szerzője kiadója és a könyv összeállításán dolgozó csoport egyik munkatársa és Balogh F. András (ELTE) mutatták be a Magyarországi Németek Házában Budapesten március 28-án a Zentrum-Programme im HdU rendezvénysorozat keretében.

IMGP1770

A lexikon a német nyelvű irodalommal foglalkozik, a honfoglalástól (895) kezdve egészen a mohácsi csatáig (1526). A kötetben közel 1400 név kerül megemlítésre, akik ezekben az időkben az irodalom fejlődésére hatással voltak. A könyvben az irodalom fogalma igen tág: nemcsak tipikus irodalmi műveket dolgoztak fel, hanem okleveleket, levéltári anyagokat, sőt még szerelmes leveleket is.

IMGP1795

A lexikonban német nyelvű, illetve német szerző által írt latin nyelvű alkotásokat találhatunk. Érdekes, hogy a lexikonban nem a történelmi, hanem a jelenlegi országhatároknak megfelelően határozták meg a földrajzi területeket. Cora Dietl azzal magyarázta döntésüket, hogy a határok folyamatosan változnak, ezért nehéz lenne az egész Nagy-Magyarországot a 21. században vizsgálni. Az olvasók ezáltal könnyebben megtalálhatják a keresett részeket.

IMGP1801

A királyi udvarok, könyvtárak, nyomdák, iskolák, kolostorok és templomok alkották a középkori irodalom színhelyét. Balogh F. András Corvin Mátyás, magyar király, világhírű könyvgyűjteményéről (corvina) mesélt. Mátyás király feleségül vette a nápolyi Aragóniai Beatrixot, aminek köszönhetően olasz humanisták lepték el a királyi udvart. A későbbiekben német értelmiségiek is érkeztek, akik hazájukból német nyelvű könyveket hoztak. A király halála és Buda elfoglalása következtében a corvinák világszerte szétszóródtak. Azokat a corvinákat, amelyeket sikerült megőrizni, mára digitalizálták, így az érdeklődők megcsodálhatják őket.

IMGP1819

A szerzők előtt még hosszú út áll: céljuk egy (minimum) tízkötetes lexikonsorozat (második kötet Csehország) megjelentetése, ami az egész európai középkori irodalomtörténelmet lefedi.

Bach Dorottya


〰〰〰〰〰

Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)

Partner:
ELTE-Germanisztikai Intézet

Támogatók:
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (NEMZ-KUL-EPER-17-0421)

Screen Shot 2017-08-30 at 18.33.35

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo