Bor, zene, férfiak

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Vértestolna ismét nagy sikert aratott 2017. május 26-án a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban. A „Vendégségben a múzeumban” programsorozat harmadik rendezvényén a vértestolnai borok, zenék és férfiak kapták a főszerepet.

IMG_7641

Joó Béla, a Vértestolnai Borbaráti Kör elnöke köszöntötte a múzeum udvarán egybegyűlt nagy számú közönséget. A helyi borbaráti kör 2010-ben alakult, fő céljuk azóta is a minőségi bor előállítására való törekvés. 2017-ben a 8. borversenyüket rendezték meg, ahol 6 bor részesült arany minősítésben. Ezeket a finom nedűket magukkal is hozták a pénteki bemutatóra.

Weinfreundeskreis

Elsőként egy Nova és Otello házasításából készült bort kínáltak, amelyek napjainkban már ritkaságnak számítanak a tolnai szőlőkben, hiszen a múlt század végén fajtaváltás történt és a direkttermők helyét felváltották a nemes szőlőfajták. A tavasszal megrendezésre kerülő megmérettetésen az arany, ezüst és bronz minősítéseken túl minden évben kiválasztásra kerül a „falu bora” is. Idén ezt a kitüntetést Schweiger László fehér vegyes bora nyerte el, melyet szintén megkóstolhattak a vendégek. A kóstoló utolsó bora egy Irsai Olivér volt, egy zöldessárga színű, erősen muskotályos ízű, száraz fehérbor, lágy savakkal. A Vértestolnai Borbaráti Kör az est folyamán további kiváló nedűket (Olaszrizling, Királyleányka, Chardonnay, rozé) is kínált.

IMG_7460

A kóstolót a direkt erre az alkalomra összeállt vértestolnai zenekar, illetve kicsik és nagyok versei és történetei színesítették. A faluban élő és tevékenykedő Schmidt Vilmos kovácsmester bemutatta mesterségét, majd bárki kipróbálhatta azt. Egy új kiállítás is nyílt, amely a vértestolnai egyesületeket, csoportokat mutatja be. A műsor végén a Nyugdíjas Klub által készített, hagyományos pénteki menüvel lakhattak jól a résztvevők: bableves, krumplisgombóc, bukta, illetve vajas kifli várta a borok után megéhezett vendégeket.

IMG_7378

A zenekar kiváló polkáival remek hangulatot teremtett, sokan táncra is perdültek. A résztvevők ismerkedtek egymással, beszélgettek, énekeltek, majd egy közös össztánccal zárták az estét.

A „Vendégsében a múzeumban – Vértestolna bemutatkozik” záróprogramja 2017. június 30-án, 17 órakor kerül megrendezésre, ahol a táncé, a régi divaté és a süteményeké lesz a főszerep.

Bach Dorottya

Fotó: Kozári Péter

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo