Három új német nemzetiségi tanösvény van készülőben

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Sombereken és Pilisszentivánon megvalósított, meglehetősen sikeresnek bizonyult próbaprojekteket követően a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata három újabb német nemzetiségi tanösvény létrejöttét támogatja, amelyek az MNOÖ tervezett országos tanösvény-hálózatának részét képezik majd (www.lehrpfad.hu).

Brainstorming_über_künftige_Lehrpfade

Az országos német önkormányzat oktatási, valamint kulturális és médiabizottsága tíz német önkormányzat pályázata közül Feked, Mecseknádasd és Tarján koncepcióját tartotta a legjobbnak és választotta ki.

Nemrég a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban került sor az első személyes ötletelésre, amelyen a három győztes település képviselői, az MNOÖ és a Magyarországi Német Pedagógiai Intézet munkatársai, valamint egy kommunikációs ügynökség küldötte vett részt.

A fekedi tanösvény fő motívuma az elsődleges tervek szerint a fa lesz, hiszen a helyi németség élete sok szálon kötődik ehhez az anyaghoz. A mecseknádasdi útvonal tematikájának kulcsgondolata a „néplélek”, és azt a kérdést boncolgatja, vajon mely tényezők hatottak és hatnak még ma is a mecseknádasdi németek közös és jellemző érzeteire, hangulatára, rokon- és ellenszenvére, szokásaira. A tarjáni tanösvény mottója a faluból származó, 2006-ban elhunyt magyarországi német költő, Mikonya József verse lesz: „Zweüf Maonad is a Joar / Zwölf Monate sind ein Jahr / Egy év tizenkét hónapja“.

A Német Szövetségi Belügyminisztérium nagyvonalú támogatásával megvalósuló projekt célja a magyarországi német kultúra és önazonosságtudat fenntartható és korszerű módszerekkel való erősítése, magyarországi német településeken működő német szervezek, intézmények együttműködésének serkentése, valamint magyarországi német települések hálózatosodásának elősegítése.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo