Nemzetiségi nappal és díjátadóval ünnepeltek a Pakson




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Tizenkilencedik alkalommal is nagy siker volt a Paks Német Nemzetiségi Önkormányzata által szervezett Német Nemzetiségi Nap. A kulturális ünnepség csúcspontja ezúttal is az „Arany Rozmaring Díj” átadása volt, melyet idén a német nemzetiségi kultúra és emberi kapcsolatok ápolása, fejlesztése érdekében végzett közéleti tevékenység elismeréseként Jillingné Weisz Julianna vehetett át.

ARANY_ROZMARING_DiJ_2017

Jillingné Weisz Julianna 1983 óta dolgozik a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában, ahol több mint 20 éve oktatja a nemzetiségi német nyelvet. Tanítványai rendszerint előkelő helyeket érnek a különböző német nyelvi versenyeken. Munkája soha nem csak a szűken vett tanításra korlátozódott. Tanítványai, akik a német önkormányzat által szervezett kézműves foglalkozásokon vesznek részt, rendszerint egy szép műsorral is készülnek.

Mivel nyelvtanárként tudja, hogy nagyon nehéz egy nyelvet csak könyvből tanulni, sok munkát fektetett különböző pályázatok írásába, hogy lehetősége nyíljon a gyerekeknek németül kommunikálni. Ily módon a Coménius program keretében diákjai többször eljutottak lengyel és szlovák táborokba, ahol az összekötő nyelv a német volt. Német nyelvű tábort szervezett Kaprunba, Ausztriába és a település testvérvárosával, Reichertshofennel történő diákcsere megvalósításában is ő az egyik főszervező.

Arany Rozmaring Díj 2017_1

Jillingné Weisz Julianna mindig is szívügyének tartotta a német nemzetiségi gyökerek, szokások ápolását, továbbadását a gyerekeknek. Több belföldi programot szervezett német nemzetiségi falvakba, amelyre diákjait mindig alaposan felkészítette, hogy meg is értsék a látottakat. Nélküle nem jött volna létre az a színvonalas műsor se, amit az iskola diákjai a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján adtak elő.

De Julianna nemcsak a gyerekek körében tesz a német öntudat és azonosság fenntartásáért. Más területeken is aktív. Így például 2000-2002 között részt vett a Fortuna rádió német nemzetiségi programjának szerkesztésében és az első Pakscher Zeitung létrehozásában is közreműködött.

A TelePaks városi televízió összefoglalója:

Ajánlott hírek