Elismerték Závod község települési értékvédő programját

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Závod község a Tolnai-dombságban, a Völgység tájegységben fekszik. A németekkel betelepített falu 1718-tól lassú fejlődésnek indult, s fokozatosan bővült, gyarapodott. Az eredeti faszerkezetes, majd földfalú épületállomány a 18–19. század fordulója és a II. világháború között szinte teljes mértékben kicserélődött. Az addigra majd’ ezer lelket számláló, virágzó település lakóépületei széles „ganggal”, sok lakószobával, utcai díszítésükben a polgári lakások jegyeit hordozva épültek. A gazdasági épületek jó arányú, gazdagon díszített téglaarchitektúrával készültek. A falu azonos szemlélettel létrehozott épületei egységes, jellegzetes településképet alkotnak.

IMG_0007

A település vezetése már az 1980-as években felismerte az építészeti jegyeket mindvégig megőrző egységes beépítés jelentőségét, gondosan ápolta és újította meg a jelentős számú vallási emléket. Összefogással újult meg a kálváriadomb, több, belterület körmeneti kápolna, számos köztéri szobor és feszület. Ugyancsak közösségi – előbb tanácsi, később önkormányzati – támogatással sikerült megőrizni néhány faluképi jelentőségű lakóház utcai díszítését, utcafronti kerítését. A település rendezési tervének szerves része az épített örökség megőrzése, mely a védett épületállományon elvégezhető munkákat valóban komolyan szabályozza. 2002-től rendelet írja elő az építészeti értékek helyi védelmét. A településen évente kiírt helyreállítási pályázathoz kapcsolódóan a képviselő testület különít el támogatási összeget. A SAPARD, majd a LEADER program lehetőségeit jól kihasználva a településen szisztematikusan újulnak meg a helyi védelem alatt álló értékek. 2006 óta a tervezett és megvalósuló építési munkákat megbízott főépítész véleményezi.

Závod község Önkormányzata 2007-ben elnyerte a hazánkban első alkalommal meghirdetett Helyi Építészeti Örökség Nívódíjat.
A több évtizedes tudatos építészeti örökségvédelmi programnak köszönhetően a falu egyedülálló módon megőrizte értékes településképét, rangos épületei szakszerűen megújítva örökítik tovább a hagyományos építészeti értékeket. Egységes, a történeti értékeket előtérbe helyező utcaképeket, településkaraktert állítottak helyre hitelesen. A több évtizedes munka során értékké váltak a település régi házai, amelyek funkciójukat megtartva megtalálták helyüket a település mai életében.

Závod település több évtizedes, következetes település értékvédelmi programját az ICOMOS Magyar Nemzetig Bizottság Példamutató Műemlékgondozásért Díjjal ismeri el, és mutatja fel más települések számára is követendő példaként.

 

Závod szépségéről mindenki maga is meggyőződhet. Kiváló alkalom nyílik erre 2017. június 24-én, azaz a hétvégén, mivel Német Nemzetiségi Napot tartanak. A závodiak egy csodás kisfilmmel csinálnak kedvet az érdeklődőknek

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo