Nyárköszöntő sváb napok Kismaroson

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A június 16-17-ei hétvégén a település lakosai és sváb közössége nyárköszöntő napokkal ünnepelte a nyár eljövetelét. A két napig tartó eseményt színes programok tették még változatosabbá. A kultúrházban Moser Ernő fafaragó szobrait és népviseleti babákat bemutató kiállítást nyitottak meg.

A fafaragások a magyarországi németek mindennapjait mutatják be. A kiállítás darabjai már 2015-ben a Magyarországi Németek Házában is láthatóak voltak. A beöltöztetett babák Berkenyéről származnak, és különböző viseleteik igen kedvesen és részletesen ábrázolják az adott korban élő svábok különböző korcsoportjainak és életszakaszainak megfelelő – a bölcsőtől a sírig tartó – népviseletét. A babákat Gill Józsefné készítette. Andresz Györgyné, a Kismarosi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagja méltatta a kiállítást, mely egy héten keresztül látogatható.

A legkisebbek is hozzájárultak egy programponttal az eseményhez. A helyi német nemzetiségi óvoda gyermekcsoportja jól érthetően és élvezhető német nyelven adta elő a Brémai Muzsikusok meséjét.

DSC00555

Ezt követően Végvári Györgyi vezetésével Mesélő házak címmel, a falut bemutató sétán vehettek részt az érdeklődők, melynek során néhány házról és tulajdonosaikról szóló történetekkel illetve anekdotákkal ismerkedhettek meg.

Kelényi ház2
Az egyik anekdotában például a Kelényi házról volt szó, melyet kettéválasztottak és ma a Neuburger és Jaics család lakik a két házrészben. A házat Brunkala László építtette fel 1888-ban. Felesége színésznő volt, kikapós asszonyka. Mivel a férj is nagy lábon élt, az ehhez szükséges pénzt váltóhamisítással teremtette elő, majd a nagy botrány elől Amerikába szökött. A pert követően a ház dr. Kelényi ügyvéd tulajdonába került, aki családjával itt töltötte a nyarakat. Egyszem lányuk, Lilike jó barátságban volt a kismarosi hasonló korú gyerekekkel.
Ebből az anekdotából is könnyen ki lehet következtetni, hogy a környék már a második világháború előtt is turisztikai vonzerővel bírt, illetve némely házakat már abban az időben is nyaralóként használtak.

Rézi

A szombati nap táncos eseményekkel folytatódott illetve a Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény tárlatvezetéssel egybekötött látogatása során meg lehetett nézni többek között a kismarosi mesterségeket bemutató állandó kiállítást.

IMG_0016 2

A nyárköszöntő sváb napok tetőpontja a kultúrház előtt, a betelepítés emlékére felállított emlékmű, a kúton ülő sváb kislány névadó ünnepsége volt: a kislány neve Rézi lett.

Susi Bogen – Nándor Frei

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo