Megemlékezés Környén

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A környei Nemzetiségi és Sörfesztivál keretén belül idén is múltidéző, német nemzetiségi szentmisét tartottak, amit a kitelepített német ajkú elhunyt és élő magyarokért ajánlottak fel, s mindazokért, akiket a sors messzire sodort szülőföldjüktől. Július 9-én a szentmisét Mórocz Tamás helyettes esperes, Bodajki plébános atya mutatta be. Prédikációjában a duális (fizikai és lelki) világunkra helyezte a hangsúlyt.

kornye.hu_vasarnap-de_10

Hasonlatként egy egyszerű példát hozott: egyetlen szál margaréta elajándékozásával jobban kifejezhetjük szeretetünket a másik iránt, mint egy egész margarétamezővel. A mögötte levő érzelem, szeretet számít csak igazán. Ezért fontos odafigyelnünk, hogy ne csak külsőségekre adjunk, hanem tegyünk mellé szeretetet, mert csak ezen keresztül tudjuk felismerni Istenünk igazi arcát. Tamás atya rávilágított arra, hogy 70 éve, a magyarországi németek kitelepítésekor a szeretet különleges erővel bírt: mindenüket elvesztették, mindenüket elvették, de egy megmaradt: a szeretet. Így tudták ők átvészelni ezt a tragédiát, együtt, „egy szál margarétával”.

kornye.hu_vasarnap-de

Környén egy szép tradíció, hogy környékbeli hagyományőrző csoportokat hívnak meg erre az ünnepi szentmisére, így közösen emlékeztek a magyarországi német felmenőikre a baji, a kecskédi, a várgesztesi, a vértessomlói és a vértestolnai vendégek a helyi hívőkkel.

A szentmisét követően koszorúzást és megemlékezést tartottak a templom melletti Kitelepítési Emlékoszlopoknál. Az itt található két csonka oszlop jelzi, hogy 70 évvel ezelőtt Európa-szerte milliókat üldöztek el lakóhelyükről, szülőföldjükről. Az akkori történéseken ma már nem tudunk változtatni, de emlékeznünk kell rá. A részvevők, a Környei Német Nemzetiségi Dalkör vezetésével közösen énekelték el a „Nach meiner Heimat” című dalt, majd Buják Vince tardoskeddi fafaragó új emlékoszlopát szentelték fel a Környéről és Felvidékről kitelepítettek, deportáltak emlékére.

kornye.hu_vasarnap-de_26

Beke László, Környe község polgármestere beszédében az emlékezés fontosságát hangsúlyozta. „Az 1947-es lakosságcsere súlyos és oktalan tragédia volt mindenki számára, ami egy nemlétező problémára adott rossz választ. Ha Környe történetét vizsgáljuk, megállapíthatjuk, hogy a falu lakossága békében, együttműködve élt, ahogy a felvidéki falvak lakói is. A kitelepítés értelmetlen döntés volt, nyertesek nélkül, teli vesztesekkel. Soha többé nem szabad megengednünk, hogy bárhol, bármikor nemzeti hovatartozása okán bárkit hátrány érjen. Ezért is fontos dolog, hogy emlékezzünk, és fontosabb, hogy emlékeztessünk!” – mondta a polgármester.

Beke L†szlĘ polg†rmester

A koszorúzást követő agapé remek lehetőséget biztosított a társalgásra, saját történetek elmesélésére, új emberek megismerésére. A kellemes hangulat garantált volt, hiszen a Saarer Musikanten térzenével kedveskedett.

Bach Dorottya

Fotók: kornye.hu

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo