Szakmai találkozó a Magyarországi Németek Könyvtárában

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Gyűjteményi és Nemzetiségi Főosztály munkatársai másodízben látogattak el a magyarországi nemzetiségek könyvtárainak egyikébe. Ezúttal – június 28-án – a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtárhoz (Zentrum) tartozó Magyarországi Németek Könyvtárát keresték fel a főosztály munkatársai és az érdeklődő kollégák.

image002

Az OIK munkatársainak, mint a magyarországi nemzetiségi dokumentum-ellátás koordinátorainak, a nemzetiségi adatbázis építőinek e szakmai látogatássorozattal a célkitűzése az, hogy a meglévő könyvtárszakmai valamint kulturális kapcsolatokat még szorosabbá tegyék, a kevéssé élőket pedig újraépítsék, ezáltal elősegítve egymás munkáját, a hazai nemzetiségek megmaradását, tradícióinak, nyelvének őrzését. A 2004-ben létrehozott Zentrumnak, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata intézményeként, alapítása óta a Magyarországi Németek Háza épületében a hazai németség budapesti rendezvényközpontjaként működik, számos lehetőséget kínálva a közösség számára arra, hogy bemutatkozhassanak a fővárosban (Zu Gast im HdU-sorozat), ápolva a hagyományokat, a svábok népi kultúráját. Rendszeresen tartanak könyvbemutatókat, felolvasóeseteket is, népszerű a fiatal magyarországi németek számára szervezett „Abgedreht!” német nyelvű filmkészítési verseny, illetve a Blickpunkt fotópályázat is. A központ munkatársai, mint azt Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója kiemelte, a zentrum.hu címen online hírportált is működtetnek, melynek üzemeltetése sok munkát vesz igénybe naponta, azonban fontos hírforrásává vált a közösségnek.

image003

Frei Nándor, könyvtáros elmondta, hogy gyűjteményük az LdU archívumaként, kiadványainak gyűjtőhelyeként indult 2000-ben, 2005 óta működik a könyvtár a Zentrum alatt. Mára az állomány megközelítőleg 7000 kötetet számlál, melybe beletartoznak a folyóiratok is. A Neue Zeitung, a magyarországi németek hetilapja mind a 61 évfolyama, 1957-től megtalálható a gyűjteményben. Az épület tetőterében elhelyezkedő könyvtár elsősorban nem a német nyelvű szépirodalmat, hanem a magyarországi németekre vonatkozó szakirodalmat, monográfiákat gyűjti. Gyűjtőköre kiterjed azonban a magyarországi németek által írt szépirodalomra. A könyvtár állományának nagy része német nyelvű, és elsősorban kutatók látogatják, de a közgyűjtemény mindenki számára nyilvános. Vendéglátóink elmondták, hogy a könyvtár jelenleg még kevéssé van a köztudatban, pedig a jelenleg papíralapú katalógus Huntéka online rendszerbe való feldolgozása megkezdődött. A hosszadalmas munkához az OIK munkatársai felajánlották szakmai segítségüket.

Bús Péter János

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo