Kolozsvári tánckavalkád

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

„Kolozsváron, az erdélyi magyar kultúra fellegvárában rendezte meg immár 19. alkalommal a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a SzINT Kulturális Egyesület és a Szarkaláb Néptáncegyüttes a 19. Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót, melyre 2017. augusztus 11-17. között került sor. A rendezvény Erdélyben egyre fontosabb identitásmegőrző és kisközösségi önszerveződést generáló szerepet játszik, ugyanakkor – az iránta megnyilvánuló fokozódó érdeklődésből ítélve – ma már az egyik legrangosabb Kárpát-medencei Szent István-napi rendezvénnyé fejlődött, s az európai kisebbségi és regionális kultúrák számon tartott találkozóhelyévé vált.” 


Heltai FolkCenter

 

Az idei néptánctalálkozón 7 ország 20 nemzeti és regionális kisebbséget képviselő néptáncegyüttese vett részt. A Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesületének ’Profi’ csoportja képviselte a német kisebbséget hazánkból ezen a rangos nemzetközi néptánctalálkozón, melyre több jelentkező közül választották ki, de érkeztek vendégek Görögországból, Lengyelországból, Kárpátaljáról, Felvidékről, Magyarországról, Vajdaságból és Erdélyből is.

21038116_1424226451018458_969763157_o

A fesztivál Kolozsvár és környékén zajlott, így ellátogattunk Désre, Magyarfenesre, Tordára, Gyalura és Miriszlóra is, ezeken a helyszíneken is remek hangulatot teremtettek táncosaink, zenészeink.

A Kolozs megyei Désen (Dej) augusztus 11-én felvonulással és gálaműsorral vette kezdetét a fesztivál, ahol a taksonyi csoportot kérték a felvonulás élére. A központi téren összegyűlt nézősereg előtt minden csoport bemutatta a saját nemzetisége autentikus viseletét, muzsikáit és táncait.

Másnap Magyarfenesre látogattunk, ahol az összes résztvevő együttes egy nagyszabású felvonulással – lovakkal, zászlókkal, táblákkal, zenével, tánccal, énekkel – haladt végig a falun egészen a gyönyörű színházteremig, ahol olyan műsornak lehettek szemtanúi a nézők, amelyre egy életen át emlékezni fognak. Óriási tapsviharral köszönte meg a publikum azt a vidám, élettel teli előadást, melyet táncosaink nyújtottak. A műsorvezető a nézősereg előtt biztosított bennünket, hogy ott a helyünk jövőre is a 20. Jubileumi Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozón!

21035129_1424225284351908_663390535_o

Harmadnap reggel közös szentmisére invitáltak a szervezők a Kolozsvár Fő terén álló Szent Mihály templomba, majd délután az V. Miriszlói Magyar Kulturális Napok vendégei voltunk, ahol nagyon kedves fogadtatásban volt részünk, hiszen csoportkísérőink idevalósiak révén mindent megtettek, hogy a kedvünkbe járjanak. Sikerült nekik felejthetetlenné varázsolni ezt a napot! A felvonuláson jó barátságot kötöttünk a lengyel és a görög delegációval.

Hétfő délben hatalmas tömeg vette körül a Mátyás király emlékművet Kolozsvár Fő terén: elkezdődött a Kolozsvári Tánckavalkád. A helyi erdélyi csoportok mellett a külföldi együttesek is bemutatkoztak és egy közös táncra invitálták a nézőket. A Kolozsvári Tánckavalkáddal még nem ért véget a hétfői programunk, hiszen Gyaluban került megrendezésre a Nemzetközi Est, ahol minden résztvevő együttes bemutatta a saját települését, kínálta ételeit és italait, valamint megtanította táncait a nemzetközi táncházban. Zenekarunk segítségével fergeteges hangulatot teremtettünk, melynek vezetője Solymosi Dávid volt. A résztvevők visszatapsoltak, nem akartak elengedni bennünket.

Kedden korán reggel népviseletbe öltözve indultunk a Tordai Sóbányába, ahol 1700 lépcsőn jutottunk le a gyönyörűen kivilágított bánya színpadához. Óriási tömeg, mintegy 7000 ember volt lent a csónakázótónál, golfpályánál, ping-pong asztaloknál, óriáskeréknél és a színpadnál. Különleges élmény volt itt fellépni, ahol a színpad fölötti karzaton is tolongtak az emberek, hogy láthassanak bennünket. A siker nem maradt el hiszen a nézők nagyon élvezték a produkciót, s a Tordai Sóbánya hivatalos Facebook oldalára a mi videónk került fel!

21081396_1425668584207578_1546308052_o

Kora délután a tordai sósfürdőben lazítottak a táncosok, míg a vezetők zártkörű fogadáson vettek részt. Késő délután, a visszaérkezést követően a fesztivál zenekarai adtak koncertet Kolozsváron, ahol a zenekarunk kuriózum volt a sok vonós együttes mellett.

Minden este a Heltai Folkpubban remek hangulatú táncház várta a fesztivál résztvevőit, ahol barátságok, ismeretségek köttettek, és családias hangulatban lehetett beszélgetni, énekelni és természetesen táncolni.

Szerdán egy kis küldöttség a sétatéri Kaszinó vendége volt, ahol a helyi hivatalosságokkal találkoztunk, bemutatkoztunk és átadtuk Taksonyból hozott ajándékainkat az alpolgármester asszonynak és a főszervezőknek.

Este került sor a 19. Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozó zárógálájára, a Kolozsvár Fő terén felállított monumentális színpadon. A gála elején és végén az összes résztvevő együttes és zenekar felvonult a színpadra, a téren több ezer ember követte az eseményeket és jutalmazta tapssal a produkciókat. Igyekeztünk jó hírét vinni Taksonynak és a német kisebbségnek, ami azt gondolom sikerült is. A szervezők így konferáltak be minket az utolsó előadáson: „Most pedig fogadják szeretettel sváb barátainkat Taksonyból!”

Ez az utazás csak nagy összefogással jöhetett létre, hálásan köszönjük a támogatók segítségét!

Galambosné Schuszter Anna
A Taksonyi Dunamenti Fiatal Svábok Egyesülete ’Profi’ csoportjának vezetője, alelnök

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo