60 éves a Neue Zeitung, a magyarországi németek hetilapja

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Neue Zeitung 1957. szeptember 20-án jelent meg első alkalommal. A szerkesztőség a lap fennállásának 60. jubileumát is pontosan ezen a napon ünnepelte a Magyarországi Németek Házában, ahol a székhelye is található.

IMGP4039

Valójában egy kettős évfordulóról emlékeztek meg, hiszen 25 évvel ezelőtt alapították meg a Neue Zeitung Alapítványt. A közgyűlésen megjelentek az alapítók, illetve új kuratóriumot választottak. Dr. Erb Mária húsz év után leköszönt elnöki posztjáról, helyére Mayer Évát választották.

20170920_140850

A gyűlést követő ünnepségen egy kiállítás mutatta be az újság elmúlt hatvan évének fontos eseményeit. Schuth János köszöntötte a megjelenteket. Ő már 1970 óta dolgozik az NZ-nél és 1992 óta lap a főszerkesztője. Hat kollégájával hétről hétre azon fáradozik, hogy az olvasókat érdekes és fontos információkkal lássák el. Munkájukat lelkes tudósítók is segítik, hiszen csak így lehetséges, hogy az egész országot lefedhessék.

IMGP4126

Heinek Ottó, az MNOÖ elnöke, mint régi kolléga is gratulált a hetilap munkatársainak. Ritter Imre, német nemzetiségi szószóló is elismeréssel beszélt a Neue Zeitungról.
Dr. Tóth Ágnes, legújabb tanulmányából olvasott fel részleteket, melyben az újság és elődje, a Freies Leben első évtizedeit elemezte.

IMGP4240

A pódiumbeszélgetésen egykori és jelenlegi munkatársak emlékeztek az elmúlt hatvan évre, illetve beszéltek a jelen helyzetről és az újság jövőképéről. A beszélgetésen, amit Ambach Mónika vezetett, részt vett Mayer Éva (aki 1963-ban a lapnál kezdte újságírói karrierjét), Leipold Péter (1978-1992 között az NZ főszerkesztője volt), Dr. Erb Mária (aki a Neue Zeitung Alapítvány elnöke volt 1997-2017 között), Schuth János főszerkesztő és Korb Angéla szerkesztő.

IMGP4388

Az est egy jó hangulatú fogadással zárult, ahol még lehetőség nyílt egy kis nosztalgiázásra.

Fotógaléria >>>

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo