Egy élettel teli kép a német kisebbségekről

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Még október 20-ig látható az „IN ZWEI WELTEN – 25 deutsche Geschichten, Deutsche Minderheiten stellen sich vor”, azaz KÉT VILÁGBAN – 25 német történet, bemutatkoznak a német kisebbségek” című kiállítás hazánk berlini nagykövetségén. A kiállítás betekintést enged a Közép- és Kelet-Európában, a Szovjetunió utódállamaiban, a Baltikumban, valamint Dániában élő német közösségek életébe. Bemutatja továbbá a német lakosság aktuális helyzetét az egyes régiókban, a közös és eltérő vonásokkal együtt. A Német Szövetségi Belügyminisztérium által támogatott kiállítást az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) kereteiben működő Német Kisebbségek Munkacsoportja (AGDM) állította össze.

csm_In_Zwei_Welten_37bf09c5a8 2

Az egyes tematikus csoportok, mint nyelv, vallás, élő hagyományok, történelem, paravánokon kerülnek bemutatásra számos kép és leírás segítségével. Ládákban – amik a kisebbség utazásait és költözéseit hivatottak szimbolizálni – kapott helyet például a művészet, a média és az ifjúsági munkát feldolgozó anyag. Például az egyik videófelvételeket tartalmaz, amiken német fiatalok nyilatkoznak arról, hogy hogyan viszonyulnak a német identitásukhoz, vagy a művészeti láda polcain megtalálható a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetségének (VUdAK) kiadványa és a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) által megjelentett Blickpunkt fotóalbum is. Hiszen a magyarországi németség is tüzetesen bemutatásra kerül. A kiállítás összeállításában a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a Zentrum és a tatai Német Nemzetiségi Múzeum is aktívan részt vett. A történelmi áttekintő mellett többek között az oktatás, a vallási élet, a múzeum, a Magyarországi Német Színház kerül bemutatásra. Az érdeklődők jobban megismerhetik a Zentrum-rendezvényeket, mint az Abgedreht! – Magyarországi Német Ifjúsági Filmünnepet, a Blickpunkt – Képek versenyét és a TrachtTag-ot. De a médiumokat is, mint a Neue Zeitung hetilapot vagy az Unser Bildschirm televíziós magazint is fel lehet fedezni a nemzetközi német nyelvű sajtólistában.

A kiállítás szeptember 4-én nyílt meg a német fővárosban. Már a meghívója is megtisztelő volt a magyarországi németségre nézve, hiszen a Saarer Tanzgruppe szelfijét nyomtatták rá, amivel a csoport már a Blickpunkt versenyen is nyert, illetve a műsorban a nagymányoki Németh-Stix duó (citera és ének) is közreműködött.
A megnyitóra a magas rangú politikusok, a kultúra és gazdaság területén dolgozó szakemberek, valamint a német kisebbségek képviselői érkeztek. Az eseményen a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatát Ambach Mónika, a Zentrum igazgatója képviselte. Ő is egy kis ajándékkal érkezett a rendezvényre, mivel Hartmut Koschykot, a német szövetségi kormány kivándorlási ügyekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottját, aki a kiállítást megnyitotta, ezen az estén búcsúztatták el hivatalából. Pénzes Évát, az AGDM berlini irodájának koordinátorát is köszönet illette eddig munkájáért. Ő augusztus elején a FUEN hivatalába került át, helyét Renata Trischler vette át.

Dr. Györkös Péter, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete örömét fejezte ki, hogy a magyar nagykövetség adhat elsőként otthont a vándorkiállításnak. Fülöp Attila nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte a nemzetiségek támogatásának fontosságát, sikeres példaként említve a nemzetiségi oktatásügyet.
Vincze Loránt, a FUEN elnöke beszélt a történelmi folyamatokról, de hangsúlyozta, hogy a kiállítás nagyon helyesen a jelenre és a jövőre fókuszál.

DSC_0433

Az AGDM szóvivője Bernard Gaida megköszönte a kisebbségügyi megbízott Hartmut Koschyk kisebbségekért végzett fáradhatatlan munkáját és az AGDM által koordinált kiállítás létrejöttének a támogatását. A kiállítás a tervek szerint 2020-ig beutazza a 25, német kisebbségek lakta országot, következésképpen hamarosan Magyarországon is látható lesz.

Az  „IN ZWEI WELTEN – 25 deutsche Geschichten, Deutsche Minderheiten stellen sich vor“ című kiállítás még 2017. október 20-ig látható a Berlini Magyar Nagykövetség épületében ( 10117 Berlin, Unter den Linden 76). 

Nyitva:
H-Cs: 09-16 óra
P: 09-14 óra
Belépés ingyenes.  

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo