Reformáció, több mint Luther

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Búcsúcédulák, Luther Márton, 95 tétel, Wittenberg, Wartburg vára, bibliafordítás, egységes nemzeti nyelv, humanizmus, Kálvin János, kálvinista Róma, jezsuiták – ezek a fogalmak, személyek, helyszínek bizonyosan mindenkinek eszébe jutnának egy a reformációval kapcsolatos körkérdés esetén.

IMGP3978

500 évvel ezelőtt történt, hogy Luther kitűzte tételeit a wittenbergi vártemplom kapujára. A tételek kiszögezésének hatására a reformáció messzemenő változásokat indított el Európa-szerte. Ezekből a változásokból természetesen régiónk sem maradt érintetlen.
A potsdami Német Kultúrfórum Kelet-Európa kezdeményezésére, a Külügyi Hivatal támogatásával jött létre a Reformation im östlichen Europa (Reformáció Kelet-Európában) című vándorkiállítás, mely a reformáció Kelet-Európában való elterjedéséről és annak hatásairól szól.

A Zentrum-Programme im HdU sorozat ötödik szezonjának első rendezvénye szeptember 13-án ennek a kiállításnak a megnyitójával a reformáció témájának lett szentelve.

Maria Altmann, a Német Nagykövetség Kulturális Referatúrájának vezetője köszöntőbeszédében elmondta, hogy a vándorkiállításnak a tatai Német Nemzetiségi Múzeum és a budapesti Evangélikus Országos Múzeum után a Magyarországi Németek Háza (HdU) a harmadik állomása, és végül a „kálvinista Rómában”, Debrecenben, a Déri Múzeum fogadja október 31-én.

A Magyarországi Német Kulturális- és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum) Altmann asszony szerint méltó vendéglátója és a HdU remek helyszíne a kiállításnak, hiszen a magyarországi németek, illetve a kapcsolat köztük és a magyar lakosság között meghatározó volt a reformáció magyarországi folyamataiban. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy mit mutathatnak nekünk a reformáció, valamint annak hatásai. Például azt, hogy mennyire nélkülözhetetlen bizonyos dolgokat kritikusan kezelni, nem csak magától értetődően elfogadni, illetve mekkora erő származhat egyetlen ember ötletéből, ha az kész arra, hogy kiálljon a meggyőződése mellett, és hogy milyen befolyással bírhat egy kisebbség, ha komolyan veszi annak esélyét, hogy valamin változtasson.

Az est hangulatának fokozásához jelentősen hozzájárult Dr. Kamp Salamon, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzorának zenetörténeti előadása és zongorajátéka, valamint Krum Enikő, aki énekelt és fuvolán is közreműködött.

A nagyrabecsült professzor alapítója és elnöke a Magyar Bach Társaságnak, idén Kossuth-díjban részesült. Magyarországi német gyökerekkel rendelkezik, Dunapatajon született, de Hartát tartja szülőföldjének. Előadásában kihangsúlyozta, hogy Luther Márton milyen okból tartotta a zenét különösen fontosnak. Luther többször is kifejtette zenével kapcsolatos nézeteit, így például 1530-ban kijelentette, hogy szereti a zenét, mert az Isten adománya, elűzi az ördögöt, vidámmá teszi az embereket. Mivel a zene az ördögöt elűzi, a teológia után közvetlenül a második helyen kell állnia. Az emberek a zenén keresztül ismerhetik meg a teremtő Istent, a zene hangzó megvalósulása a nem hallható kozmikusnak. Isten bölcsességének kinyilatkoztatása a hangokon keresztül valósul meg. A zene és az evangélium hirdetése közti összefüggés Luther gondolkodásában igen jelentős helyet foglal el, ugyanis a zene egyfajta zengő kinyilatkoztatása az evangéliumnak. A lutheri zenefelfogás, melynek gyökerei a negyedik századból Ágostontól származnak, legfontosabb célkitűzésének Isten dicsőítését tartotta. Ezt a felfogást Bach is átvette zeneteóriájába. A közönség számára egy a János Passióból kiragadott példa alapján került bemutatásra, hogy hogyan hallható ez ki Bach muzsikájából. Krum Enikő éneke, fuvolajátéka és a professzor zongorakísérete által a publikum további példákat is hallhatott Luther és Bach zenefelfogásának összefüggéseiről.

IMGP3983

A megindító zene, ének és varázslatos előadást követően Dr. Harald Roth, a Német Kultúrfórum Kelet-Európa igazgatója nyitotta meg a kiállítást. Beszédében elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy a projekt egy ilyen részletes összefoglalása kerül Budapesten bemutatásra. A kiállítás a mai Németország határaitól keletre található államok területeinek korabeli történelmét dolgozza fel, emellett a Felvidék/Szlovákia, Erdély, és az akkoriban oszmánok által megszállt területeken történtekkel foglalkozik. Ezeket a területeket, melyekre a reformáció és ellenreformáció hatással voltak, nemcsak az jellemzi, hogy különböző kultúrák, nyelvek és népek találhatóak itt, hanem a mai napig létező különböző vallások sokasága is (tehát nem csak katolikusok, evangélikusok és reformátusok élnek itt).

A kiállítás nagyban hozzájárulhat ennek a sokszínűségnek a jobb megértéséhez, illetve annak megtekintése mindenki számára ajánlott, ahogy azt a közönség reakcióiból a fogadás során is érzékelni lehetett.

Frei Nándor

 

A reformáció 500. évfordulója alkalmából a „Reformáció Kelet-Európában” című kiállítás 2017. szeptember 22. és október 5. között látható a Magyarországi Németek Házában (1062 Budapest, Lendvay u. 22.). A belépés díjtalan. Kérjük látogatóinkat, hogy látogatási szándékukat előre jelezzék a Zentrum-irodában: 061-373-0933 vagy info@zentrum.hu

 Fotógaléria az eseményről >>>

〰〰〰〰〰

Német Kultúrfórum Kelet-Európa
Német Nagykövetség Budapest
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Emberi Erőforrások Minisztériuma
(NEMZ-KUL-EPER-17-0421)

Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)

Screen Shot 2017-08-22 at 17.08.44

Támogatók:

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo