A dunabogdányi németek elűzésére emlékeztünk

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében augusztus 25-27. között háromnapos rendezvénysorozattal állítottunk emléket a községből 1947-ben elűzött mintegy 900 németajkúnak. 

Pénteken a dunabogdányi németek II. világháborút követő felelősségre vonásáról és annak előzményeiről Marchut Réka kisebbségkutató előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

kiteleml

Szombaton este egy helytörténeti jellegű kötet bemutatójára is sor került a Művelődési Házban. „Út az új Heimatba” címmel, Dunabogdány 1930 és 1950 közötti német nemzetiséget érintő történelmét foglalta össze Liebhardt András, a Művelődési Ház igazgatója. A levéltári források és visszaemlékezések alapján íródott könyv különlegessége, hogy a szerző nagyapjának – az eseményeket átélt Liebhardt Istvánnak – a naplója is helyet kapott benne. A könyvbemutató után teltház előtt helyi fiatalok korabeli levelekkel és zenei kísérettel idézték fel a korszak dunabogdányi történéseit.

Vasárnap német nyelvű szentmisével tisztelegtünk a szomorú esemény emléke előtt, melyet dr. Pákozdi István atya celebrált, közreműködött a Cecília Kórus. A mise után az 1997-ben felállított, az éppen kitelepítésre várók lelkiállapotát jól tükröző alakot megformáló kitelepítési emlékműnél került sor a hivatalos megemlékezésre. Schuszter Gergely polgármester köszöntő szavai után Schrotti János, a Pest Megyei Német Önkormányzat elnökének megemlékező beszéde következett. A főszónok beszédében elmondta, hogy a múltból erőt merítve kell saját kezünkbe venni sorsunkat. Nem csak a szomorú dátumokra kell emlékezni, hanem 2018-ra is. Legyen a magyarországi németeknek parlamenti képviselete, önálló országgyűlési képviselő személyében. A megemlékező műsorban a Dunabogdányi Svábzenekar, a Bogdaner Singkreis, valamint a Bogdaner Duo működött közre. A program koszorúzással zárult, az emlékezők mécseseket helyeztek el az emlékmű körül.

Az országgyűlés 2012 decemberében döntött arról, hogy január 19-ét a Magyarországi Németek Elhurcolásának Emléknapjává nyilvánítja, hiszen 1946. január 19-én indult el az első szerelvény Németországba. Dunabogdányt 1947. augusztus 23-án szombaton érte el a kitelepítés szele, azon a hétvégén mintegy 900 főt szállítottak Budafokra, ahonnan két nappal később marhavagonokban indultak Németország felé. Dunabogdányban ezért tartjuk megemlékezésünket minden év augusztusában.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat ezúton is hálás köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik a rendezvénysorozat sikeres és méltó lebonyolításában valamilyen módon közreműködtek. Köszönjük.

Vogel Norbert
Német Nemzetiségi Önkormányzat
Dunabogdány

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo