Átadták az idei nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat

Forrás: kormany.hu

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Átadták a 2017-es nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjakat kedden Budapesten, az idén tizennyolc középiskolás részesült az elismerésben. Az ösztöndíjakat jelképező okleveleket Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Fülöp Attila helyettes államtitkár adta át.

DSCN6681

Soltész Miklós az ünnepségen arról beszélt, hogy az ösztöndíj 2011-es alapítása óta 101 diák részesülhetett ilyen támogatásban. Közölte, ma Magyarországon különböző nemzetiségi köznevelési intézményekben több mint 15 ezer gyereket, fiatalt nevelnek, illetve tanítanak. Az ösztöndíj segíti a célok elérését, de az nemcsak az ösztöndíjasoknak szól, hanem a tanároknak is, akik ma Magyarországon a nemzetiségi nyelvoktatásban “hatalmas nagy feladatot vállalnak” – mondta Soltész Miklós.

Az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban arról beszélt, hogy Ukrajna egy teljes mértékben elfogadhatatlan jogszabályt hozott. Nem vették tudomásul, hogy az országuk attól nem lesz kevesebb, ha egy ott élő nemzetiség megkap minden jogot és lehetőséget – mondta Soltész Miklós, majd kijelentette: azt kell üzennünk – akár az ösztöndíjjal, akár a magyarországi nemzetiségi intézményekkel -, hogy attól még, hogy valaki valamelyik nemzetiséghez tartozik, jó állampolgár lehet.

A meghirdetett nemzetiségi tanulmányi ösztöndíjra pályázni jogosult 22 iskola közül 19 küldött be összesen 30 pályázatot. A pályázók közül egy jelölt nem felelt meg a jogszabályban foglalt követelmények egyikének. Az ösztöndíjat elnyert diákok az érettségi vizsgát megelőző két tanévben – azaz 2017 szeptemberétől 2019 júniusáig – húsz hónapon keresztül havi 60 ezer forintban részesülnek.

Az ösztöndíj folyósításához jó tanulmányi eredmények, versenyeken szereplés, valamint a nemzetiségi közösségben végzett tevékenység szükséges. A 2011-ben megalapított ösztöndíj célja, hogy támogassa a nemzetiségek egyikéhez tartozó kiemelkedő képességű középiskolás tanulókat abban, hogy felsőfokú oktatási intézményben tanuljanak tovább.

(MTI)

A díjazottak
(kiemelve a német nemzetiségi tanulók nevei)

Elekes Fanni Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (Baja)
Kesjár Erzsébet Daniella Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium (Békéscsaba)
Áschin Margaréta Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Budapest)
Havas Zoltán László Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Budapest)
Áprili Máté Tamás Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium – Áron Tamási Grundschule, Allgemeines und Zweisprachiges, Ungarndeutsches Nationalitätengymnasium (Budapest)
Szolnoki Vivien Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium, Deutsches Nationalitätengymnasium und Schülerwohnheim (Budapest)
Dancs Kinga Deniza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Budapest)
Dobrovics Flóra Hőgyészi Hegyhát Általános Iskola és Gimnázium Tolnai Lajos Gimnáziumi és Kollégiumi Tagintézménye (Gyönk)
Iurasoc Vanessza Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium (Gyula)
Bicskei László A Tan Kapuja Buddhista Gimnázium (Komló/Alsószentmárton)
Németh Margit Emese Gandhi Gimnázium és Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola (Pécs)
Becker Nóra  Koch Valéria Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda, Kollégium és Pedagógiai Intézet, Valeria Koch Gymnasium, Grundschule, Kindergarten und Schülerwohnheim (Pécs)
Turul Bernadett Miroslav Krleža Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium (Pécs)
Kruzsely Gina Erzsébet Pécsi Leőwey Klára Gimnázium (Pécs)
Székely Boglárka Vivien Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium, Friedrich Schiller Gymnasium, Berufliches Gymnasium und Schülerwohnheim Werischwar (Pilisvörösvár)
Balog Fruzsina Dr. Ámbédkar Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Általános Iskola (Sajókaza)
Frank Ágoston Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium (Sopron)
Lennert Lídia Rozália Lovassy László Gimnázium, Lovassy-László-Gymnasium (Veszprém)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo