Dobogós a DNG diákja!




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

A budapesti Dömötör-Nagy Dóra lett a Vitázik a világ ifjúsága
XI. nemzetközi döntőjének harmadik helyezettje

Közép- és Kelet-Európa négy legjobb német nyelvű vitázója versengett szeptember 29-én a végső győzelemért a Vitázik a világ ifjúsága XI. nemzetközi döntőjében. A 24 perces döntővitában a 3. helyen végzett Dömötör-Nagy Dóra, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója. Budai Franciska, a budapesti Osztrák Iskola diákja a nemzetközi vitavetélkedő elődöntőjébe jutott be.

Dóra pro 1

„Legyen-e átfogó állami szabályozás az internetre vonatkozóan?” hangzott a vitakérdés. Dóra a pro oldalon érvelt, ahol a cseh Terezie Hovorková (4. hely) támogatta őt, a contra oldalon az ukrán Yana Bits (1. hely) és a lett Natālija Šreibere (2. hely) vitázott. A négy fiatal 24 percen át érvelt az internet szabályozása mellett és ellen, és a végén a zsűri értékelése alapján Dóra lett a harmadik helyezett.

A nemzetközi döntő az egész vetélkedőév csúcspontja: Csehországból, Észtországból, Lengyelországból, Lettországból, Litvániából, Oroszországból, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából összesen 20 fiatalt látott vendégül az észt főváros, Tallinn. Itt politikai és szociális témákról vitáztak, és a viták közben valamint a hétköznapokban is találkoztak egymással.

vita tallin

A Vitázik a világ ifjúsága – közép- és kelet-európai országok vetélkedője a Goethe Intézet, az „Emlékezet, Felelősség és Jövő” Alapítvány (EVZ), a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje. A XI. nemzetközi döntő fővédnöke Eiki Nestor, az észt parlament elnöke volt.

További információkat talál a Vitázik a világ ifjúsága projektről és a XI. nemzetközi döntőről, a zárórendezvény képgalériájáról és sok minden másról a www.jugend-debattiert.eu oldalon.

Ajánlott hírek

Schubert Olívia: „Fontos tárgyalásokat és jövőbe mutató elképzeléseket köszönhetünk a konferenciának”Schubert Olívia: „Fontos tárgyalásokat és jövőbe mutató elképzeléseket köszönhetünk a konferenciának”



27. alkalommal került sor a FUEN-en belül működő Német Kisebbségek Munkacsoportja éves tanácskozására, ezúttal november 5-től 8-ig Berlinben. A konferencián 19 európai ország, illetve szovjet utódállam 27 német kisebbségi szervezetének