Fiatalok ismerkedtek Pécs német oldalával




Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Szeptember 28-án 10 órakor 154 diák gyülekezett a pécsi Széchenyi téren, arra várva, hogy elkezdődjön a 2017. évi német nyelvű városismereti verseny, melyet a Lenau Ház a Treffpont-rendezvénysorozata részeként hirdetett meg. Az öt különböző iskolából érkező pécsi diákokon kívül néhány németországi cserediák is részt vett a megmérettetésen, így azonnal megismerkedhettek a magyarországi németek hétköznapjaival.

17

A versennyel a fiataloknak lehetőséget kaptak, hogy felfedezzék Pécs város német oldalát és közelebbről megismerkedjenek a Lenau Házzal és a Magyarországi Német Fiatalok Közösségével.

A 35, okostelefonokkal felfegyverkezett csapatra számos megoldandó feladat várt és a kreativitásukat is bizonyítaniuk kellett. A 13 állomáson különböző információkat kellett összegyűjteniük, szelfiket készíteniük vagy járókelőket megkérdezniük. Így a fiatalok nemcsak a német történelemről és kultúráról szereztek új ismereteket játékos formában, hanem például arról is, hogy a magyar nyelv is jelentős számú német jövevényszót tartalmaz, amik még a pécsi rapper Halott Pénz dalszövegeiben is fellelhetőek.

13

A feladatok megoldásához „Chat-Joker“-t is igénybe vehettek a diákok. A Lenau Ház munkatársai folyamatosan közvetlen kapcsolatban voltak a csapatokkal, az online felületeiken szövegértési és értelmezési kérdésekben álltak a fiatalok rendelkezésére.

A versenyt követően a résztvevők a díjátadóig kipihenhették magukat. Különböző játékok és szabadidős tevékenységek várták őket a Lenau Házban, valamint az MNFK információs standjánál Jordán Dorka és Klász Bettina multiplikátorok. A rendezvény kora délután ért véget. A diákok láthatóan nagy örömmel és érdeklődéssel fogadták a nap programjait, ezt a feladatlapok eredményeiből is ki lehetett olvasni.

8

Aki kedvet kapott a városismerő feladatlap kitöltéséhez, keressen minket bátran a Lenau Házban!

Nyertesek:

1. hely:
„5 Kartoffeln mit Bier” csapat

Nagy Lajos Gimnázium, 12. osztály
: Dávid Sára, Poór Veronika
, Kocsis Kata
, Szöke Bettina
, Vágyi Adelheid

1

2. hely
„IFÓ” csapat
Zsolnay Vilmos Szakgimnázum és Szakközepiskola, 10. osztály:
 Emmeth Petra
, Takács Zsolt, Bencze Réka, Faganelli Anna, Lovkó Szixtin

3

3. hely
„NKMA” csapat
Nagy Lajos Gimnasium, 12. osztály
: Keller Adél, Jakab Melinda, Kántor Lúcia, Pintér Nikolett

2

A rendezvényt a MNFK-val együttműködve Sandra György ifa-kultúr-menedzser és a Lenau Ház szervezte.

Szeitz István

Ajánlott hírek