„Idegen ég alatt – Oroszföldön meggyötörve”

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Vándorkiállítás nyílt a Német Nemzetiségi Múzeumban

„Idegen ég alatt – Oroszföldön meggyötörve” címmel nyílt vándorkiállítás szeptember 29-én Tatán, a Német Nemzetiségi Múzeumban. A tárlat az 1944-1949 között szovjet kényszermunkára elhurcolt fiataloknak állít emléket. A kiállítás különlegessége, hogy ez a XX. századi tragédia személyes – sokszor optimista – visszaemlékezések által kerül bemutatásra. A korabeli fotók, a zsákokra nyomtatott rövid, de mindent összefoglaló idézetek, a lágerben használt eredeti tárgyak, minden egyes megrázó és megható történet elmesél mindent, amit erről az időről tudni lehet.

IMG_6055

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke beszédében a vagonok kettős értelmezését hangsúlyozta. A XX. század negatív szimbólumaként gyakran emlegetik a marhavagont, ami egykor emberek millióit vitte a halálba. Azonban gondolnunk kell arra is, hogy a vagonok többsége, amelyek a magyarországi németeket kényszermunkára szállították, vissza is tértek hazánkba. Ezt a pozitív üzenetet hordozza magával a kiállítás, az élni akarást – még a legszörnyűbb körülmények ellenére is.

Walterné Müller Judit, a kiállítás kurátora tizenegy éve foglalkozik ezzel a témával. A tárlatvezetésen többek szemébe könny szökött: A kurátor asszony elmesélte több túlélő történetet, illetve bemutatta azokat a tárgyakat (például egy szelet kenyeret, egy rézbögrét vagy ruhadarabokat), amik szintén megjárták a szovjet munkatábort.

Totis-Müller

A megnyitó fényét a Környei Német Nemzetiségi Dalkör két dalcsokra emelte, a Baji Hagyományőrző Fiatalok Klubja pedig sváb süteménnyel és borral kedveskedett a részvevőknek.

Bach Dorottya

Fotó: Varga EditA vándorkiállítás 2018. március végéig látogatható a Német Nemzetiségi Múzeumban (Tata, Alkotmány út 1.).

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo