Irodalom kicsit másképp

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Az október 18-ai este nemcsak a vénasszonyok nyarának köszönhető időjárás miatt volt kellemes, hanem a Zentrum-Programme im HdU sorozat ötödik szezonjának harmadik, a magyarországi német irodalomnak szentelt rendezvénye miatt is.

IMGP4563

Ezúttal egy hangoskönyv-bemutatóra került sor, melyet az azon közreműködő művészek mutattak be a közönségnek. Ambach Mónika Zentrum-igazgató köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a Magyarországi Németek Házában kerül sor a Hilfsverbissima című CD ősbemutatójára, majd átadta a szót Ágoston Zoltánnak, aki annak keletkezéséről beszélt. Mint gyakorló irodalmi szerkesztő, úgy került a projektbe mint Pilátus a krédóba, legalábbis úgy érzete magát, ugyanis nem rendelkezik magyarországi német gyökerekkel. Mindazonáltal a művek kiválogatásakor arra törekedett, hogy azok a magyarországi németek sorsproblémáiról szóljanak. Más részről az is cél volt, hogy olyan műveket is felvegyenek, melyek általános emberi kérdéseket – úgy mint az elmúlás vagy a szerelem –  is taglaljanak, mert ezek a mindenkori történelmi helyzettől függetlenek. Ugyanakkor ügyelt arra is, hogy humorosak és játékosak is legyenek, így adva erőt a hallgatóknak a legnehezebb történelmi körülményekben, illetve személyes helyzetekben.

IMGP4629

Az összeállítás célja egyrészt a magyarországi németek megszólítása, másrészt egy szélesebb közönség kiszolgálása, mindamellett el szeretné érni a ma emberét, illetve a fiatalabb generációkat is. A CD anyaga javarészt az elmúlt évtizedek magyarországi német költőinek, íróinak munkáit tartalmazza, de hallhatóak rajta régebbi magyar vonatkozású német művek, mint például Nikolaus Lenau néhány verse is.
A férfi szerzők nagyobb arányt képviselnek a magyarországi német irodalomban, így a nemek közti arányok egyensúlyba hozása érdekében Koch Valéria életműve különösen kiemelt szerepet kapott a válogatás során.

IMGP4610

Az irodalmi anyag élményszerű befogadását az értő színészi előadáson túl kiváló zenei aláfestés segíti. A már ismert zenei formákat, mint a tangó, a polka vagy a keringő egy úgynevezett „világzenei” felfogásban komponálta újra Rozs Tamás, korunk egyik legkreatívabb színházi zeneszerzője, a Szélkiáltó együttes tagja.

Ennek az új zenei felfogásnak köszönhetően hallható a CD-n egy rap formában feldolgozott vers is Ionescu Raul előadásában. A felvétel során arra is ügyeltek, hogy a női szerzők műveit színésznő, a férfiakét pedig színész olvassa fel, így a CD-n Kilian Klapper és Frank Ildikó hallható.

A rendezvényen Frank Ildikó tolmácsolásában kerültek bemutatásra a művek. A versek és a prózai szövegek között elhangzott néhány zenei mű a CD-n is közreműködő zenészek – Rozs Tamás (cselló), Wágner Puskás Péter (tangóharmonika) és Mazura János (tuba) – előadásában, illetve a Die Donau fliesst című népdalt is ők kísérték. A közönség Áts Erika Ahnerls Lied, illetve Koch Valéria Fazit, Hilfsverbissima, valamint Lenaus Lied című verseit hallhatta. A professzionális színészi előadás ezen formája a közönség számára a versek egy teljesen más befogadását tette lehetővé, ahhoz képest, mint amikor az ember magában olvassa azokat. Az Unser Tisch (Arnold Krisztina) és a Bekenntnisse eines Birkenbaumes (Koch Valéria) című prózai művek bemutatása is elősegítette annak megértését, hogy milyen koncepció szerint állították össze a CD anyagát.

Az előadást követő fogadás során kiderült, hogy a hangoskönyvvel a készítőknek pedagógiai célja is van, hogy azzal elérjék a diákokat is. A CD nem kerül kereskedelmi forgalomba, de az oktatási intézmények számára elérhetővé teszik, illetve hamarosan a Magyarországi Németek Könyvtárának olvasói is kikölcsönözhetik.

Frei Nándor

További képek >>> 


Támogatók:
Magyarországi Németek Országos Önkormányzata
Emberi Erőforrások Minisztériuma
(NEMZ-KUL-EPER-17-0421)

Szervező:
Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár (Zentrum)

Screen Shot 2017-08-30 at 18.33.09

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo