„Magyarországi német vagy. Vállald!”

Forrás: LdU

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Elfogadta parlamenti választási listáját az
országos német önkormányzat közgyűlése – Ritter Imre a listavezető

A jövő évi országgyűlési választások kerültek előtérbe a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének legutóbbi ülésén. Az október 21-i tanácskozásán döntött a testület arról, kiket jelöl a német nemzetiségi listára. Véglegesítette azokat a kommunikációs csatornákat és eszközöket is, amelyek segítségével a parlamentbe jutáshoz szükséges regisztrációs és szavazatszámot el szeretnék érni. A közgyűlés elfogadta továbbá egyik képviselőjének lemondását: dr. Brenner Koloman 22 évnyi tagság után úgy döntött, hogy egyéni képviselőjelöltként a Jobbik színeiben száll be a választási harcba.

Sitzung_der_Vollversammlung

Új funkciómban is minden erőmmel támogatni fogom a német nyelv és kultúra új életre keltését – így búcsúzott kollégáinak írt levelében a Brenner Koloman. Az MNOÖ elnöke, Heinek Ottó kiemelte: az országos német önkormányzat pártoktól függetlenül politizál, és ezt az alapelvet Brenner Koloman is magáénak vallotta, így lemondása logikus és következetes lépés volt. Brenner Koloman közgyűlési tisztségét a pilisvörösvári Sax László tölti majd be, az oktatási bizottságban pedig dr. Erb Maria, az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyelvész-dialektológusa veszi át a helyét.

A magyarországi német közösségnek 2018-ban lehetősége lesz arra, hogy országgyűlési képviselőt juttasson a parlamentbe. Bár lényegében csak formalitás volt, a közgyűlés hivatalosan mégiscsak most határozott arról, hogy az MNOÖ indul a választásokon és országos német listát állít. Azon a testület döntése értelmében 28 jelölt neve szerepel majd. A jelölteket a németek lakta régiók és megyék szervezetei javasolták. A lista élén Ritter Imre német nemzetiségi szószóló áll, a második helyen Heinek Ottó, a következő két helyen pedig Englenderné Hock Ibolya és Manz József, a magyarországi németek ismert és meghatározó politikusai. Az előkelő ötödik helyen Gáspár Kinga – a közgyűlés egyik legfiatalabb tagjának – neve szerepel majd.

Ritter Imre, Heinek Ottó, Schubert Olívia, Englenderné Hock Ibolya (balról)

A testület megerősítette és véglegesítette választási programját, amelyet az MNOÖ mostantól számos különféle fórumon és módon kíván eljuttatni a magyarországi német választópolgárokhoz. A „Magyarországi német vagy. Vállald!” mottót viselő program hangsúlyozza: Ritter Imre lehetőségei szószólóként lényegesen korlátozottabbak voltak, mintha teljes jogú mandátummal képviselhetné a németséget a parlamentben. Független országgyűlési képviselőként ugyanis törvényalkotást és -módosítást is kezdeményezhet, interpellációkat is intézhet a kormányhoz, valamint számos, a német nemzetiséget érintő ügyben önállóan is szót kérhet. – Ehhez azt kell elérnünk, hogy mintegy negyvenezren vetessék fel magukat a német választói névjegyzékbe, és hogy azután szavazzanak is a német listára. Ha elérjük, hogy teljes jogú képviselőnk legyen, akkor annak hozadékát az egész magyarországi német közösség érzékelni és élvezni fogja – hangsúlyozta Heinek Ottó. – A céljaink világosak: Az, hogy minél több gyermek nőhessen fel és tanulhasson saját fenntartású óvodáinkban-iskoláinkban, és váljon azután több nyelvet és kultúrát magáénak valló, öntudatos magyarországi németté. Azt is el szeretnénk érni, hogy a civil szervezeteink hagyományőrző tevékenysége ne ütközzék bürokratikus akadályokba. Fontosnak tartjuk emellett, hogy a német önkormányzataink az őket érintő ügyekben maguk dönthessenek, továbbá hogy még szorosabbra fűzhessük a kapcsolatainkat a német nyelvterülethez.

Már készülnek a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata különféle információs anyagai, amelyek egyszerűen és közérthetően ismertetik a stratégiai célokat, a képviselői mandátummal összefüggő előnyöket és a regisztráció menetét. Azok terjesztésében az MNOÖ a széles hálózatára épít: Az előzetes egyeztetések alapján szinte valamennyi települési német önkormányzat, magyarországi német egyesület, intézmény és szövetség segít abban, hogy megszerezzék az érintett választópolgárok bizalmát és elnyerjék azok támogatását.

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo