„A demokráciát is tanulni kell”

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Ez volt a mottója a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában a 11. és 12. osztályos diákoknak tartott „választási” projektnapnak. Ennek keretében a tanulók megismerhették a magyarországi választási rendszer alapjait.

P1190650

Miként vehetnek részt hazánk nemzetiségei a parlamenti és a helyhatósági választásokon? Erre a kérdésre egy választási szimuláció segítségével kaptak választ, miközben játékos módon végigvették a választási folyamatot. Szervezeteket alapítottak, jelölteket állítottak, programokat terveztek, választási plakátokat, szórólapokat és szavazócédulákat készítettek, választási beszédeket írtak, ezeket a listavezetők az aulában – természetesen német nyelven – el is mondtak. Ezt követően mindenki leadhatta a szavazatát, és a legjobb négy jelöltet beválaszthatta a „Diákok Nemzetiségi Önkormányzatába”.

A szavazatszámlálás alatt az érdeklődők pódiumbeszélgetést hallhattak Ritter Imrével. A magyarországi német parlamenti szószóló többek között arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata saját listát állít a 2018. évi parlamenti választásokon abban a reményben, hogy sikerül egy képviselőt juttatnia a Parlamentbe. Ehhez az első lépés, hogy minél többen regisztráltassák magukat a nemzetiségi választási névjegyzékbe.

am

(Magyarra fordította: Ambach Mónika)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2022 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo