Fényképeken megőrizni az ősök üzeneteit

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

November 15-én került sor Tám László fotográfus előadására és fotóinak vetítésére a pécsi Lenau Házban. Tám László bár nem német származású, szívesen foglalkozik magyarországi német témákkal. A második világháború után magyar származása miatt a családját elűzték Csehszlovákiából, gyermekként egy magyarországi német faluban telepítették le. Az elűzetés általi sorsközösség és az, hogy egy magyarországi német faluban nőtt fel egy életre összekötötte a magyarországi németséggel. A német kultúra, hagyomány és mentalitás mindig is közel állt hozzá, de mindenekelőtt a magyarországi németek vallási élete.

DSCF1502

Nagyon fiatalon kezdett el érdeklődni a fényképezés iránt, autodidakta módon képezte magát, így a hobbiból később művészet lett.

Több mint 30 éve fényképezi a magyarországi német szakrális emlékeket. 1999-ben jelent meg a témában a könyve, melyet a frankfurti könyvvásáron is bemutathatott. A tevékenységével, az elődök üzeneteit fényképek segítségével történő megörökítésével azonban soha nem hagyott fel.

DSCF1497

Egy negyedszázaddal később újra felkereste ugyanazokat a német temetőket és dokumentálta a változásokat. Pozitív és negatív példákat is talált. Sok településen a régi sírköveket időközben összegyűjtötték. A legtöbb helyen szorosan egymás után felsorakoztatták őket, így egymást védik, ritka esetekben azonban restaurálásra, a feliratok újrafestésére is sor került, így őrizve meg azokat méltó módon az utókornak. Sajnos azonban talált olyan temetőket is, ahol ezek a régi, nem ritkán több száz éves sírkereszteket ápolatlanul, félig meddig vagy teljesen eldőlve átadták az enyészetnek.

DSCF1494

Tám az 1990-es években körülbelül 30, a betelepülés korai szakaszaiból származó síremléket örökített meg. A többségét 25 évvel később újra megtalálta, néhány azonban sajnos időközben eltűnt.

Tám László előadása arra hívta fel a figyelmet, hogy a közös történelmünk ezen szerény, gyakran rejtőzködő és elfelejtett emlékei roppant veszélyeztetettek és ha nem vigyázunk rájuk, örökre elvesznek, és akkor az utókornak már csak a fotók maradnak.

Szeitz István

Rendezvényfotók: Szeitz István

A síremlékekről készült képek: Tám László

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2020 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo