Kedves, drága Mikulás, sok jó gyerek vár ma rád

Forrás: Zentrum

Szeretne rendszeresen hírekről, cikkekről értesülni?
Lájkolja Ön is a –> Zentrum Facebook oldalát

Josef Kanter: Kleines Gedicht zum Nikolaustag

Nikolaus, Nikolaus bleib nur drauß
Die schlimmen Kinder sind nicht zu Haus
Sind nur hier die brav und artig sind
In uns’ren Schuh leg die Gaben g’schwind.

Nikolaus, Nikolaus kom herein
Wir wollen ja recht artig sein
Und bring’ uns viele schöne Gaben
Auf die wir ja schon alle warten.

Lieber guter Nikolaus,
Brave Kinder sind im Haus
Sie warten dich ja so sehr
Komm nächstes Jahr wieder her.

❊❊❊

Habár Szent Miklós napja Európa legtöbb országában nem állami ünnep, feltehetően nincs Magyarországon olyan bölcsőde, óvoda vagy iskola, ahol ne ünnepelnék meg a Mikulást.

feiertage-nikolaus-nikolaeuse110~_v-img__16__9__xl_-d31c35f8186ebeb80b0cd843a7c267a0e0c81647

Szent Miklós személye Szent Miklós myrai püspök alakjára vezethető vissza, aki a harmadik században Kisázsia délkeleti részén élt. Szüleitől nagy vagyont örökölt, amiből bőkezűen adakozott a szegényeknek, illetve gondoskodott a a nehéz sorsú gyermekekről is. Hogy pontosan mikor élt, azt nem lehet tudni, de feltehetőleg december 6-án halt meg. Így emlékezünk meg róla, mint az egyik legkedveltebb keresztény szentről évről évre ezen a napon.

Mint a gyermekek barátja és megajándékozója a német nyelvterületen csak a 16. századtól jelenik meg. Annak a szokásnak a lejegyzése, hogy a gyerekek a ház ajtaja elé tették a cipőjüket, amibe a Mikulás éjszaka ajándékot rakott, szintén ebből a korból származik. A reformáció következményeként az evangélikusok által lakott területeken ajándékhozóként a Mikulást a Jézuska váltja fel, majd a 19. században megjelenik a télapó alakja is.

A régi időkben a legtöbb magyarországi német családban egy rokon vagy ismerős öltözött be Mikulásnak. Legtöbbször kifordított báránybundát és hosszú vászonnadrágot viselt. Fején kucsma volt, melyet mélyen az arcába húzott. Lábaira fekete csizmát húzott, és hogy ne tudják felismerni, kenderbajuszt és -szakállat viselt. Mielőtt még belépett volna a szobába, megcsörgette a láncot, amit övként viselt vagy a kezében tartott. A gyerekek dicsőítő énekekkel üdvözölték, illetve verseikkel ajándékozásra buzdították. Ezután a Mikulás dióval, almával és aszalt gyümölccsel ajándékozta meg a gyerekeket, melyet a padlóra szórt zsákjából. Gyakran volt nála virgács is, mellyel rásuhintott egyet-egyet azokra a gyerekekre, akik a túl mohón kapkodták fel a csemegét a földről. A Mikulás nem mindenütt jelent meg jóságos öregemberként, a Budai-hegyvidék falvaiban például ördögálarcot viselt. Hajóson pedig gyakran nők öltöztek be Mikulásnak. Dél-Magyarország egyes falvaiban az ajándékhozó Mikulás mellett a szolgája, a feketébe öltözött krampusz is megjelent, aki fekete kendővel takarta el az arcát. A Mikulás ajándékokat, a krampusz viszont virgácsütéseket osztogatott.

Manapság már nem jellemző, hogy a Mikulás személyesen jelenjen meg a házaknál. A gyerekek az alaposan kipucolt cipőiket vagy csizmáikat az ablakba vagy az ajtó elé helyezik, melyeket a Mikulás egy kis csomag édességgel tölti meg, akik pedig rosszul viselkedtek, gyakran virgácsot kapnak. A Mikulással való személyes találkozásra a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, illetve gyakran különböző rendezvényeken van lehetősége a gyerekeknek, melyeken fehér szakállal, piros bundás kabátban jelenik meg.

Frei Nándor

(Főoldali fotó: br.de)

Deutschválts nyelvet

Címkék:

Kapcsolódó cikkek:

© 2004 - 2021 • Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ, Minden jog fenntartva!
logo